28 / 03 / 2024

İmar barışında süre yıl sonuna kadar uzatılsın!

İmar barışında süre yıl sonuna kadar uzatılsın!

AYİDER Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, imar barışı süresinin yıl sonuna kadar uzatılıp taksit kolaylığıyla imar barışından 30 milyar TL’lik hedefin yakalanabileceğini kaydediyor.



Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri arasında gösterilen 14 milyon civarında bulunan kaçak, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı, 31 Mart 2017 tarihinden önce yapılmış bina stoğunun imar barışı kapsamında değerlendirilmesi için başvurular 15 Haziran Cumartesi günü tamamlandı. 

Başvuru kayıt belgesi 15 Haziran Cumartesi günü, ödemeleri ise 30 Haziran’da yapılacak imar barışı uygulaması kapsamında bu güne kadar 10 milyon 250 bin kişi başvuruda bulundu ve yaklaşık 20 milyar TL gelir elde edildi. 

Hedef 15 milyon başvuruya karşılık 40 milyar TL’lik gelir elde etmek olsa da ancak gelirin neredeyse yarısı yapılabildi. AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı ve AYİDER Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, son ödeme tarihine birkaç gün kala başvuru yapacak kişilerin ödeme yapamayacağını ifade ediyor.

Erkurtoğlu, “İmar barışında istenilen gelirin elde edilememesinin en büyük nedeni, yüksek fiyatlar ve bunun taksitlendirilememesi. Ziraat Bankası üzerinden her ne kadar taksitlendirme şansı sunulsa da yüksek faiz oranı, vatandaşları imar barışına başvuru yapsalar da ödeme yapmaktan uzak tutuyor. Aynı durumu sanayiciler de yaşıyor. Sanayicilerle yaptığımız istişarelerde, sanayide imar sebebiyle iskan ve ruhsat alamama şikayeti yaşadıklarını, sanayide toplam inşaat alanının fazla olmasından dolayı yüksek başvuru bedelleri çıktığından ekonomik koşullar nedeniyle ödeme yapamayan firmaların olduğunu duyuyoruz” diye konuştu.

Erkurtoğlu, yüzde 1’in altındaki faizlerle yapılacak taksitlendirme seçenekleri ve başvuru bedelleri düşürülmesi koşuluyla yıl sonuna kadar imar barışının uzatılması için en azından 30 milyar TL’lik gelirin yakalanabileceğini kaydediyor.


Geri Dön