19 / 04 / 2024

Ahmet Vefik Alp kimdir?

Ahmet Vefik Alp kimdir?

Mimar, kentbilimci, yüksek mühendis olan Ahmet Vefik Alp kimdir? Ahmet Vefik Alp bugüne kadar hangi projelere imza attı? Ahmet Vefik Alp, hangi projeleri yapmaya hazırlanıyor?



Ahmet Vefik Alp kimdir?

Ahmet Vefik Alp; 31 Mayıs 1948;İstanbul Kadıköy doğumlu. 1967 yılında İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi' ni bitirdikten sonra İstanbul Robert College (Boğaziçi Üniversitesi) İnşaat Mühendisliği Bölümünde yüksek öğrenimine başladı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Bölümü’ne geçerek buradan 1971 yılında 'Pekiyi' derece ile ''Mimar', 1973 yılında da 'Pekiyi' derece ile Yüksek Mühendis Mimar' diplomalarını aldı. 


1973’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde asistan olan Alp, 1977 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi.


1978 yılında Şehircilik alanındaki projesiyle 'Master'; 1979 da ise  ‘Aesthetic Response to Geometry in Architecture’ araştırması ile doktorasını yapmıştır. 1984 yılında doçentlik unvanını alan Ahmet Vekif Alp, 1989 yılında ise profesör olmuştur. ABD Texas Eyaleti, 1986 yılında Alp’e profesyonel mimar lisansı vermiştir. 


Alp, ABD ve Suudi Arabistan' a ilaveten İsviçre' ve Japonya'da projeler yaptı. 


Türkiye' de 1990 yılında kurduğu Alp Mimarlar Tasarım Atölyeleri bünyesinde mimarlık, şehircilik ve restorasyon faaliyetlerine ağırlık verdi ve projelerinden bir kısmı da inşa edilerek tamamlandı. Japonya, Yamagata’da 'Türk Evi', İstanbul Kalamış 'Marina Konutları', Zeytinburnu Uluslararası Turizm Kongre ve Ticaret Merkezi', 'T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü' Kampüsü, Kayseri Hilton Oteli; Sapanca Dağ Evleri;,  Ankara  Siyasi Parti Genel Merkezi, Hatay Dörtyol Otel Çarşı Grubu; Tokyo Kültür Merkezi' ve Camii Projesi, T.C. Malatya Belediye Sarayı, Kuşadası’nda Tatil Evleri, Bogaziçi’nde Yalı ve Evler, Beylikdüzü Otel-Çarşı ve Rezidans-Çarşı Kompleksleri,  İzmir  Karşıyaka Konut Çarşı Grubu ile çeşitli Kültür, Turizm, Spor, Ticaret ve Yönetim Merkezleri, Eski Eser çalışmaları, Peyzaj ile Bölgesel ve Kentsel Planlama ve Tasarım çalışmaları bunlardan bazılarıdır. 


1996 yılında T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ‘Profesör’ lüğüne getirilen Alp, burada Mimarlık Bölüm Başkanlığı ve Mimari Tasarım Anabilimdalı Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.


1996 yılında AIA American Institute of Architects 'Amerikan Mimarlar Enstitüsü' Türkiye Temsilciliği ne, takiben Güney Avrupa Direktörlüğü ne getirilen Profesör Alp bir süre Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyeliğinde de bulunmuştur.


Dr. Alp ‘in Uluslararası Istanbul Turizm Kongre ve Ticaret Merkezi Projesi Temmuz 1997 de Sofia’da düzenlenen 8. Dünya Mimarlık Biennali’nde Belçika Hükümeti tarafından ‘Gümüş Madalya’ ile ödüllendirilmiştir. Suudi Arabistan, Japonya ve Ülkemizde tamamlanmış birçok yapıtı Ağa Han Mimarlık Ödüllerine aday olmuştur.

2001 yılında Kazakistan Kazgor Design Academy üyeliğine seçilmiştir.


1994, 1999, 2004 yıllarında Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı na aday olan Alp’in bu bağlamda Gecekondular için Çekirdek Konut, Boğaziçi Otoray Tüpgeçiş, Pendik-Yeşilköy Bypass Yüzergeçiş, Istanbul Kuşakyol, Altın Üçgen: Üsküdar-Levent Denizaltı Yüzertünel, Haliç Sualtı Otoparkı, Müzekent Istanbul, Harem-Haydarpaşa Altın Kıyı, Geleceğin Şehirleri Ekokentler, Çağdaş Cadde, depreme karşı Proje 3G gibi proje ve çalışmalarından bir bölümü ulusal ve uluslararası basın aracılığıyla tanınmıştır.


Profesör Alp, 1999-2002 yıllarında T.C. Başbakan Başdanışmanlığı’ görevini yüklenmiştir.


Alp, 2000 yılında ‘Yüksek Bilim Konseyi’nin teklifi üzerine ‘Uluslararası Mimarlık Akademisi’ 9. Presidium’u tarafından Birleşmiş Milletler/UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği/UIA gözetiminde 16 ülke temsilcisinin oybirliği ile ‘Büyük Usta’ mertebesine yükseltilmiştir. Bu uluslararası paye Dünya’nın en iyi 100 Mimar ve Kentbilimcisini tarif etmekte, vefat olamadan yenisi tevcih edilememektedir.


Halen, kurucusu olduğu Alp Mimarlar Tasarım Atölyesi'nde projeler üretmekte ve T.C. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümünde ‘Misafir Profesör’olarak proje atölyeleri yürütmektedir. Alp son olarak 2006 XI. Dünya Mimarlık Triennali ‘Uluslararası Juri Üyeliği’ne seçilmiştir.



Ahmet Vefik Alp: İstanbul trafiğini çözerim!
Ahmet Vefik Alp’in Taç İzmir Projesi Büyükşehir’e takıldı!



Geri Dön