28 / 03 / 2024

Aidat rekoru İstanbul'da!

Aidat rekoru İstanbul'da!

REIDIN ilk kez markalı projelerdeki aidatları araştırdı. Metrekaresi 13 kuruşa da aidat var, 13.16 liraya da. Buna göre 100 metrekarelik bir evin aidatı 1.316 lirayı yani ev kirasını buluyor




Markalı konut projelerinde sunulan otelleri aratmayan hizmetler, sosyal donatılar, peyzaj alanları, güvenlik ve akıllı ev teknolojileri sadece daire fiyatlarını etkilemiyor, kira tutarındaki aidatları da beraberinde getiriyor.


İstanbul’un değerli lokasyonlarında, rezidans hizmeti veren projelerde aidatlar, kira bedellerini aratmıyor. REIDIN’in ilk kez açıkladığı ‘Konut projeleri aidat değerleri’ araştırmasına göre, İstanbul’da metrekaresi 1.02 liraya da 13.16 liraya da aidatı olan projeler bulunuyor. Buna göre, 100 metrekarelik bir evin aidatı 1.316 liraya kadar yükselebiliyor.


Bölge ve hizmet etkili


Rapora göre, Türkiye’de en yüksek aidat bedelleri İstanbul’daki projelere ait. İstanbul’da metrekare başına 21 kuruş aidat ödenen proje de var, 13.16 lira ödenen de var. Bu fark, ilçelerin satış ve kira fiyatlarıyla paralellik gösteriyor. Fiyatların halihazırda yüksek olduğu ilçelerde, aidatlar da yükseliyor. Aidat değerleri lokasyona, sosyo-ekonomik seviyeye, konut fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik gösterirken, projede sunulan hizmetler de farkın açılmasına neden olabiliyor. Örneğin bazı projelerde yalnızca sosyal alanlar ve güvenlik için ücret ödenirken, bazılarında vale, concierge, akıllı ev hizmetleri de devreye girebiliyor.


En ucuz Ankara


İstanbul’un iki yakasındaki projelerde bile fiyat farkı ortaya çıkıyor. Anadolu yakasında metrekare başına aidat bedeli 21 kuruş ile 7.54 lira arasında değişirken, Avrupa yakasında 25 kuruş ile 13.16 lira arasında seyrediyor. İstanbul’da en yüksek aidat bedelinin ödendiği ilçe ortalama 5.6 liralık fiyatıyla Beşiktaş olurken, onu Şişli ve Kadıköy izliyor. En düşük aidat bedeli 1.02 lira ile Güngören’de görülüyor. 


Rapor, İstanbul’un dışında  Ankara  ve İzmir’i de kapsıyor. Rapora göre Türkiye’deki en düşük aidatlar Ankara’daki projelere ait. Ankara’da en düşük aidat bedeli 13 kuruş olurken, en lüks projelerde oturanlar metrekare başına 9.44 lira ödüyor. İzmir’de de durum çok farklı değil... İzmir’de metrekare başına en düşük aidat bedeli 25 kuruş olurken, en yükseği ise 4.01 lirayı görüyor.


Ortalama aidat bedeli 200 lira


TÜRKİYE genelindeki markalı konutlarda 100 metrekarelik bir konutun aylık ortalama aidat bedeli 150 lira ile 210 lira arasında değişiyor. Aidat bedelleri İstanbul Anadolu yakasında ortalama 210 lira, Avrupa yakasında 200 lira, Ankara’da 120 lira, İzmir’de ise 150 lira olarak ödeniyor. A sınıfı projelerde aidat bedeli en yükseğe çıkıyor.



Vatan


Geri Dön