20 / 04 / 2024

Aile konutu satışı nasıl yapılır?

Aile konutu satışı nasıl yapılır?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Peki, aile konutu satışı nasıl yapılır? Aile konutunun satılması için ne gerekir?



Aile konutu satışı nasıl yapılır?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Aile konutunun tapuya şerh edilmesi malike bazı sorumluluklar yüklüyor.


Aile konutu hakkında sşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, bu ev ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor. Yine rıza alınmadan aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Peki, aile konutu satışı nasıl yapılır?


Aile konutu şerhi olan bir evin satışı sırasında malik olmayan eşten izin alınması gerekiyor. Aksi durumda yapılan bu satış eşin açacağı tapu iptal ve tescil davası ile iptal edilebiliyor.


Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış geçersiz kabul ediliyor.


Diğer eş sonradan onay vermezse ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönüyor. 


Ancak; aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle yapılan satışlar geçerli oluyor. 



Aile konutu şerhi nereden istenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön