19 / 04 / 2024

Ak Yapı'dan 4 yeni proje geliyor!

Ak Yapı'dan 4 yeni proje geliyor!

İnşaat sektörü dur durak bilmeden hacmini büyütmeye devam ediyor. Bu yıl cirolarında yüzde 15 artış sağladıklarını söyleyen Ak Yapı inşaat Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Mahmut Aşmalı, "2017 yılı sektör için faizlerinin de düşmesi ile daha hareketli olacağını öngörüyoruz." dedi.




Yıllık 600 bin yeni konut satan ve l milyonun üzerinde konutun el değiştirdiği Türk inşaat sektörü tüm hızıyla büyüyor. Bankaların konut faizlerini indirmesiyle birlikte geleceğe umutla bakan sektör, bu sene rekorlara imza attı. Ak Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Mahmut Aşmalı, Yeni Şafak'ın inşaat sektörü ile ilgili sorularını cevapladı. 

HAİN GİRİŞİM YILDIRMADI 

-Planlarınızda bir değişiklik oldu mu? 

2016 yılı ilk yarısında artan terör olayları, faizlerdeki artış, Rusya ile yaşanan uçak krizi ' vb. sebeplerle talepte daralma oldu. İkinci yarıyılda ise 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne rağmen yapılan kampanyalarla daha hareketli geçiyor. 


Ülkemizin yarınlarına güveniyoruz mottosu ile çıkan Emlak Konut kampanyasına firmamız, fedakarlık yaparak uzun vadeli ve kar marjlarını düşürerek katıldı. Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz Başakşehir Merkez Çarşı ihalemiz ve projelerimize ciddi talep geldi. 

CİRODA % 15 ARTIŞ HEDEFİ 

-Yeni yıldan beklentileriniz? 

2016 yılında, bir önceki yıla göre cirolarımızda yüzde 15 artış bekliyoruz. Bu sene firmamızın yeni ofisini de taşıdığımız Metro 34,Seyranşehir ve Başakşehir Ticaret ve Eğitim Portalı'ndaki projelerimizi hak sahiplerine teslim ettik. 2017 yılı sektör için faizlerinde düşmesi ile daha hareketli olacağını öngörüyoruz. 

4 YENİ DEV PROJE 

-Mevcut projeleriniz ve satışlarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Şu anda satışta olup,hemen teslim edebileceğimiz projeler olarak; Metro 34, Seyranşehir, Beyzade Konağı, Tem 34 l.etap. İnşaatı ve satışı devam eden projelerimiz; Park Mavera l- 2, ,Aks 34, Tem 34 2.etap olarak sıralayabiliriz. Satışlarımız, her projelere göre değişmekle beraber yüzde 80-90 sevilerinde tamamlanmış diyebiliriz. 2017 yılında yeni başlayacağımız projeler ise; Emlak Konut ile hasılat paylaşımı sözleşmesini imza ettiğimiz ticaret + konut projesi lspartakule 6.etap, İkitelli organize sanayi bölgesinde sanayi kompleksi İşte 34, Sultangazi'de ticaret+konut Sultanpark Evleri, Basınekspress yolu üzerinde ticaret+ofis projemiz Plaza 34, olmak üzere şimdilik toplamda 4 yeni proje için ruhsat çalışmalarımız devam ediyor.


-Arz talep dengesi düşünüldüğünde ileriye dönük sektörü neler bekliyor? 

Gene nüfusumuz, müstakil oturmaya yönelik değişen aile yapımız, deprem gerçeğimiz ve gecekondu sorunumuz varken ülkemizde konuta olan talep uzun yıllar devam eder.


-Türkiye'nin yoğun gündeminden sektör ne derece etkilendi? 

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ülkemizde bir çok sektörü etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Ancak bu krizi atlatmak ve bizlerde üzerimize düşeni yapmak üzere sektördeki önemli firmalar bir araya geldik ve  TOKİ  iştiraki Emlak Konut öncülüğünde 'Ülkemizin yarınlarına güveniyoruz' diyerek kampanya yaptık ve ciddi de bir talep gördü. Bu kampanyaya sonradan GYODER de destek oldu ve sektör bu sayede hain darbe teşebbüsü sonrası oluşan olumsuz havayı kısa sürede değiştirdi. 

Rusya ile yaşanan uçak krizi özellikle turizm ve gıda sektörünü direk etkilemekle birlikte, inşaat sektörünü de dolaylı etkiledi. Özellikle bu sayede Suriye'de oluşan boşluk ve buna bağlı artan terör olaylarının ülkemizdeki etkileri, insanlarımız üzerinde moral bozucu etki yaptı. Neyse ki Rusya ile yapılan barış ve ardından yapılan karşılıklı ziyaretler bu olumsuz havayı dağıttı. 


-3 AYDA 7 AYLIK SATIŞ

-Son dönem kamu idaresinin de desteği ile sunulan kampanyaları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Biraz evvel de değindiğim gibi TOKİ, Emlak Konut ve GYODER üyesi firmaların bu kampanyaları piyasaya çok önemli moral etkisi yaptı. 

Uzun vadeli ödeme planlı bu kampanyalara bankalarında faiz indirimi ile destek vermesi sonucu, son 3 ayda 7 aylık satış rakamına ulaşıldı. 


KAMU-OZEL İŞBİRLİĞİ SART 

-Konut sektörünün önünde size göre engel olarak görülen sorunlar neler? 

Markalı konut projeleri üreten bizim gibi firmalar tüm işlemleri (sözleşme damga vergisi, noter, gayrimenkulün reel satış değeri ve buna bağlı tapu harçları vb )resmi olarak yaparken, yapsat işi yapan şahıs ve şirketler buna riayet etmiyorlar. Bu nedenle sektördeki vergi yükünü az sayıda şirket çekiyor. Bu nedenle ağır olan bu vergi yükü tabana yayılarak azaltılmalıdır. İmar mevzuatındaki çarpıklıklar ve yoruma açık düzenlemeler, tapu harçlarının yüksekliği, arsadaki KDV yükü ve damga vergisinden oluşan ağır vergi yükü, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar, sektörde denetim eksikliği, her isteyenin sektöre girebilmesi ve bunun gibi sektörün pek çok sorunu vardır. Tüm bu ve başka sorunlar için; kamu ve özel sektör işbirliği ile çözüm üretilmesi gerekir. 


200 SEKTÖRÜ ETKİLER 

-Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz ve gelecekte sizi ayrıştıran unsurlar neler olacak? 

İnşaat sektörü, 200'ün üzerindeki diğer sektörleri doğrudan etkiliyor ve ülkemizin kalkınmasına ve büyümesine doğrudan etki ediyor. Bu nedenle asla ihmal edilmemesi gereken bir sektör. Sektörün biraz evvel de dediğimiz gibi önü açık. Ancak ciddi birikmiş sorunları var ve bu sorunların çözülmesi gerekir. Gelecekte bizi ayrıştıran en önemli unsur; kalite, müşteri memnuniyeti ve bunun sonucu oluşan güven. 

Bizler 18 yıllık bir firmayız ve ilk yaptığımız eserden son eserimize kadar her bir inşa ettiğimiz yapıyı, yaptığımız her işi; doğup büyüyen bir evladımız gibi görür ve ona ilgi göstermeye devam ederiz. 



Yeni Şafak


Geri Dön