28 / 03 / 2024

Akıllı evlerin marifetleri!

Akıllı evlerin marifetleri!

Evinizde kullanabileceğiniz ve yaşamınızın daha akıllı hale gelmesini sağlayan cihazlar arasında akıllı ışıklar, sizi tanıyan kilitler ve boru sızıntısını bulan tesisat aparatları var. Cihazlar akıllandıkça evler de akıllanıyor.



Geçtiğimiz ay Google'ın 3 milyar dolara akıllı termostat ve ev güvenlik sistemleri üreticisi Nest'i satın alması, akıllı evler dünyasındaki gelişmeleri tekrar gündeme getirdi. Bu güne kadar hep çok karmaşık yapılara sahip ve ancak teknoloji meraklıları tarafından kullanılan ev otomasyon sistemleri artık daha sade, kolay ve çok işlevli olarak karşımıza çıkıyor. 


Günümüzde üreticiler evdeki hemen hemen tüm cihazları akıllı hale getirmeyi başardılar. Bunların kimi halen test aşamasında olmakla birlikte, birçok ürün pazara sunuldu ve evlerde kullanılmaya başlandı. Bu güne kadar ağırlıklı olarak güvenlik ve eğlence sistemleri üzerine yoğunlaşan üreticiler artık bambaşka alanlarda çözümler geliştirmeye başladılar. İşte evinizde hemen kullanabileceğiniz ve yaşamınızı daha akıllı hale getirmenizi sağlayacak ürünlerden bazıları. 


Akıllı ışıklar Belkin tarafından piyasaya sunulan akıllı ampuller, Android ve İOS cihazlara kurulabilen uygulamalar sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor. Kullanıcılar ışıkları açıp kapatabildikleri gibi dilerlerse parlaklıklarını da azaltabiliyorlar. Uzaktan kontrol yazılımı aynı zamanda bir dizi hazır programlara da sahip. Örneğin eğer tatile giderken ışıkları açık bırakanlardansanız, bu yeni ampuller sayesinde gündüz ve gece programı yapıp yalnızca belirli saatlerde açık kalmasını ve kendiliğinden kapanmalarını sağlayabiliyorsunuz. 


Sizi tanıyan kilitler Şifreli ya da parmak izinizi okuyan biyometrik güvenlikli kapı kilitlerinin bir sonraki aşaması ise yine mobil telefonunuz ile haberleşen kilitler oldu. August firması tarafından üretilen kilitler ise hem tüm kapı modellerine uyuyor hem de uygulama üzerinden kapının açılıp kapanmasına izin veriyor. Yönetim yazılımı sayesinde siz evde yokken gelen birine kapıyı açabilme izi verebiliyor ve kapınızın hangi zamanlarda açıldığını kolayca takip edebiliyorsunuz.

 

Borularda sızıntı mı var? 

LeakSmart isimli ürün muhtemelen en çok tesisatçıların işini kolaylaştıracak. Evin ana boru girişine takılan aparat, Wi-Fi üzerinden mobil cihazlarınız ile haberleşiyor. Cihaz hem aylık su ölçümlüyor hem de kontrol dışı akıntıları tespit ediyor. Eğer iç borulardaki bir çatlaktan dolayı sızıntı varsa, oluşan dengesiz akışı tespit ederek ev sahiplerini uyarıyor. Sistem aynı zamanda tatildeyken açık musluk endişelerini ve su taşmalarını da engellemiş oluyor. Kullanıcılar cep telefonları üzerindeki uygulamadan eve giden suyu komple kesebiliyor ya da açabiliyorlar. 

Birçok firma tarafından üretilen akıllı tasmalar, ev ağınız ile birlikte çalışarak size yardımcı oluyor. 


dığınızı otomatik olarak tespit edip suyu kaynatıp kahve pişirmeye başlayabiliyorlar. Yeni nesil iklimlendirme sistemleri ise artık mobil cihazlarınız üzerinden kontrol edilebiliyor. Hatta Nest gibi firmalar tarafından üretilen sistemler eve yaklaştığınızı mobil cihazınızdan gelen GPS bilgisi üzerinden algılayıp, evi sık kullandığınız mevsimsel ısıya getirebiliyor. Akıllı evler yalnızca elektronik cihazları daha akıllı hale getirmekle kalmıyor tüm eşyaların kontrolünü ya da bilgisini size sunuyor. Çok uygun fiyatlarla satılan sensörler ve uygulamalar sayesinde evdeki herhangi bir çekmecenin açılıp açılmadığını, bir odaya girilip girilmediğini uzaktan görebiliyor ya da bu gibi yerleri kilitleyebiliyorsunuz. 


Lambanızın açık kalacağı süre uygulamayla programlanabiliyor. 

Akıllı ev eşyaları Akıllı evlerin olmazsa olması akıllı eşyalar. İçerisindeki yiyeceklerin durumlarını, adetlerini gösteren akıllı buzdolapları, aynı zamanda oııline servisler üzerinden otomatik olarak sipariş listesi oluşturabiliyorlar. Akıllı çay-kahve makinaları ise akıllı evlerde sizin uyanAkıllı telefon ile kapınızı açıp kilitleyebiliyorsunuz. 

Örneğin Whistle tarafından üretilen tasmalar, köpeğinizin tüm aktivitelerini, gün içerisinde ne kadar hareket ettiğini kayıt altına alıyor ve bunları akıllı telefonunuz ile paylaşıyor. Tagg isimli bir diğer tasma ise hareketleri kayıt etmekle kalmıyor aynı zamanda üzerinde bulunan GPS alıcı sayesinde konum bilgilerini akıllı ev sisteminiz ve mobil cihazınız ile paylaşıyor. 


Dünya/MURAT YILDIZ


Geri Dön