07 / 05 / 2024

Akkuş Group, gayrimenkulde büyümeyi hedefliyor!

Akkuş Group, gayrimenkulde büyümeyi hedefliyor!

Mardinli İş Adamları Derneği ve Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Lübnanlı ortaklarıyla birlikte özellikle gayrimenkul sektöründe büyümek istiyor. 



Halen tekstil, gayrimenkul, kimya ve inşaat alanlarında faaliyet gösteriyor. Tekstilde özellikle dejeande birçok dünya devinin tedarikçisi. Mardinli İş Adamları Derneği ve Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Lübnanlı ortaklarıyla birlikte özellikle gayrimenkul sektöründe büyümek istiyor. 

İlk, orta ve lise öğrenimini Mardin’de tamamlayan Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş 1988'de dershaneye gitmek için İstanbul’a geliyor ve Mardinli bir hemşerisinin yanında Laleli’de çalışmaya başlıyor. Arapça bildiği için tercümanlık yapıyor. 

Para Dergisi'nden İdil Taraklı'nın haberine göre sattığı ürünlerden aldığı komisyonlarla 1990’da ilk dükkanını açıyor. Toptan tekstil başta olmak üzere kozmetik dahil birçok ürünü Arap ülkelerine satmaya başlıyor. 1993’te ise yedi erkek kardeşini yanma alarak Yenibosna’da kendi denim atölyesini kuruyor. Bugün tekstilin yanı sıra, gayrimenkul, tekstil tasarımı, kimya ve inşaat alanlarında faaliyet gösteriyor.

İdil Taraklı Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ile faaliyet gösterdiği sektörler ve ileriye dönük hedeflerine yönelik bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj.. 

1-) Üç farklı sektörde faaliyet gösteriyorsunuz. Ağırlık hangisinde?

Akkuş Grup’un işlerinin yüzde 70’i tekstil, yüzde 25’i inşaat ve yüzde 5’i kimya olarak dağılır. Amaç tekstil ile inşaatı yüzde 40-40 başa baş devam ettirmek. Kimyayı ise yüzde 10’lar mertebesine çıkarmak.

2-) Tekstilde ağırlık ihracatta mı?

Evet, yurtdışma yılda 4 milyon adet denim ve 1 milyon adet penye satıyoruz. Müşterilerimiz arasında Zara, Benetton, Mango gibi markalar var. İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, Polonya ve Yunanistan’a satış yapıyoruz. Şahsen çok ünlü markalarla çalışmak istemiyorum. Çünkü bu markalar bize göre çok ufak siparişler veriyor. Evet büyük marka olmuşlar ama bizi yoruyorlar ve iş akışınızı bozuyorlar. 

3-) Kimya sektöründe neler yapıyorsunuz?

Kimya’da sipariş üzerine çalışıyoruz. Bu sektörde ıslak mendil, sıvı deterjan, kağıt peçete ve mendil gibi temizlik ürünlerini üretiyoruz. Kimyada amaç Avrupa ülkelerine satış yapabilmek. Ama Avrupa’ya satış yapabilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Çünkü onların şartları çok ağır.


4-) Yeni yatırımlarınız var mı?

Kimyada sipariş üzerine çalışıyoruz. Mardin’deki denim kapasitemizi daha yeni 3 binden 8 bine çıkardık. Güneşli’de örme üretimimizi yüzde 30 artıracağız. Bu kapsamda 5 milyon TL’ye yakın bir yatırım düşünüyoruz. İnşatta ise Kavaklı bölgesinde 2018 Temmuz-Ağustos aylarında Alya Vadi Konakları’na başlayacağız. Yine 2019’da Esenyurt’ta 180 dairelik, 30 tane ticari daireye başlamayı planlıyoruz.

5-) Sizin gayrimenkulde Lübnanlı bir ortağınız var. Kimdir bunlar?

Arsa alım satım işi yapan profesyonel bir şirket. Kendileri burada bir proje yapmak istiyormuş. Projelerimizi gelip gezdiler. Böylece yüzde 50-50 ortaklıkla birlikte çalışmaya başladık. Gayrimenkulde Boss4’de Lübnanlılarla ortak çalışıyoruz. Akkuş olanlar ise aileye ait. Bu ortaklıkla biz de onların portföylerinden faydalandık.

6-) Gayrimenkul sektöründe ileriye dönük hedefleriniz nedir?

İlk aşamada butikten büyüğe doğru gidiyoruz. 400-500 daireli büyük projeler düşünüyoruz. Önceliğimiz İstanbul değil. Antalya, Bodrum, Alanya gibi bölgelerde projeler olabilir. Ülkemizde okul ihtiyacı var. Arsa alıp okul yapıp kiraya vereceğiz. Sanayi işyerleri de olabilir. Hedefimiz gayrimenkulde büyümek.

7-) Arsa stoğunuz varmı?

Mardin’de 100 dönüme yakın arsa stoğumuz var. Irak, Suriye, Afrin olayları dindikten sonra oralarda proje geliştirmeyi planlıyorum. Tekirdağ, Çanakkale, Avcılar ve Esenyurt’ta ise 120 dönüm arsa stoğumuz bulunuyor.

8-) Grubun cirosu ne kadar?

Grubun cirosu 2017 sonu itibarı ile 150 milyon TL. Bu sene en aşağı yüzde 30'un üzerinde büyüyerek 200 milyon TL’ye çıkarmayı planlıyoruz. Gayrimenkul sektöründe ise 2016’da 60 milyon TL, 2017’de 80 milyon TL ciro elde ederken, kimyada ciromuz 2016’da 5 milyon TL, 2017’de 8 milyon TL seviyesinde oldu.
 


Geri Dön