19 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatını Türkler yapacak!

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatını Türkler yapacak!

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov, Türk şirketlerinin projeye hissedar olmak için başvurduğunu; ancak bu aşamada ortak almayacaklarını kaydetti.



Akhundov "İnşaatın yüzde 90'ı, montajın yüzde 50'si Türklere verilecek" dedi Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov, Türkiye'de iktidar yapısındaki değişikliğin nükleer santral projesini etkilemeyeceğini belirterek "Proje politik eğilimlere bağlı değil" dedi. Akhundov, şu yanıtları verdi: 


Nükleere karşı olan muhalefetle hükümet kurulacak olması Akkuyu projesine dair endişe yaratıyor mu? 

Bu proje tüm ortaklar için ekonomik açıdan yararlı, güvenli ve güvenilir. Bu özellikler politik eğilimlere bağlı değil. 


'6-8 MİLYAR $ KATKI' 


Santral inşaatında yerli sanayi kullanımı ne düzeyde olacak? 

İnşaat işlerinin yüzde 90'ı ve montaj işlerinin yüzde 50'si Türk yükleniciler tarafından yapılacak. Santral ekipmanlarının yüzde 40'mm, Türk üreticiler tarafından sağlanması planlanıyor. Bir bütün olarak Türk tarafının projeye yapacağı katkı yüzde 35-40'ı buluyor. Bu da 6-8 milyar dolara tekabül ediyor. 350'yi aşkın Türk şirketi tedarikçi şirket listesine başvurdu. 


Projeye Türk ve yabancı ortak için görüşmeler yapılıyor mu? 

İnşaat ve enerji alanındaki güçlü Türk şirketleri hissedar olmak için başvurdu. 

Ancak, bu aşamada ortaklık düşünmüyoruz. 


YOĞUN DONEMDE 10 BİN İŞÇİ ÇALIŞACAK 


Nükleer santralda yapı ve montaj işleri ile ileriki aşama işlerin yerine getirilmesi için Türk uzmanlar işe alınacak.İnşaatın en yoğun döneminde şantiyede 10 bin işçi çalışacak.


Avrupa'ya yanıt: Saha güvenli 


Avrupa Parlamentosu raporunda, nükleer santral çalışmalarının sismik riskler nedeniyle durdurulması istendi. Nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Santral sahasının seçimi, uluslararası ve ulusal standartlara göre yapıldı. Akkuyu sahası Türkiye'nin en güvenli bölgelerinden birisi. Santral, 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak inşa edilecek.

 

Aynı raporda, santral için Yunanistan ve Kıbrıs'a danışılmaması eleştiriliyor? 

Türkiye ve diğer ülkeler arasında diyalog kurulması, jeopolitik konularla ilgili. Bu konu ile ilgili kararlar Türkiye Cumhuriyeti'nin istisnai yetkileri kapsamında. Akkuyu Nükleer Santral inşaatı ile ilgili olarak kamuoyunu sürekli bilgilendiriyoruz. 


Habertürk


Geri Dön