25 / 04 / 2024

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde akrabasının nüfusuna geçen evladın mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde akrabasının nüfusuna geçen evladın mirasçı olup olmayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Teyzemin nüfusunda çocuğu yok. Ben onun nüfusuna geçmek istiyorum. Böyle yaparsam babamın vefatında babamın mirasından mahrum olur muyum?" sorusunu yöneltti. 

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Önce şunu hatırlatayım, evlat edinmenin bazı şartları var. Örneğin yetişkinlerin evlat edinilmelerinde; evlat edinilecek kişiye, evlat edinecek kişinin en az 5 yıl müddetle bakması gerekiyor. Bunun için kurulan cümle şudur: “Diğer haklı sebepler mevcut ve evlat edinilen en az 5 yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta ise ...” Beş yıl derken bayağı iç içe bir beş yıl kastediliyor.

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

***

Şayet evlat edinmenin tüm şartları var ise ve evlat edinme mahkeme kararı ile gerçekleşirse, evlatlığın kan bağıyla bağlı bulunduğu anne ve babası ile hukuki ilişkisi kesilmez. Evlatlık asıl ana-babasının mirasçısı olduğu gibi evlat edinenin de mirasçısı olur. Ancak evlat edinen, evlatlığın mirasçısı olmaz. Dolayısıyla anlaşılacağı gibi evlat edinilenin babası ile hukuki ilişkisi sürer onun mirasçısı olur, sadece evlat edinen ile evlatlığın önceki aile nüfus kütüğü arasında bir bağ sağlanır.

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?


Geri Dön