26 / 04 / 2024

Aksaray Ulu Cami'nin 600 yıllık Selçuklu kapıları geri geldi!

Aksaray Ulu Cami'nin 600 yıllık Selçuklu kapıları geri geldi!

Aksaray Ulu Cami’den 1998 yılında çalınarak yurtdışına kaçırılan minber kapı kanatları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye ’ye getirildi. Devamının gelme ihtimalinden dolayı hangi ülkeden getirildiği gizli tutuluyor...



Aksaray Ulu Cami’den 1998 yılında çalınarak yurtdışına kaçırılan minber kapı kanatları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye ’ye getirildi. Devamının gelme ihtimalinden dolayı hangi ülkeden getirildiği şimdilik gizli tutulan minber kapıları Selçuklu ahşap sanatının en güzel örneğini teşkil ediyordu. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik “Eserlerimizin ait olduğu topraklara iadesinin sağlanması noktasındaki kararlılığımız sonuna kadar devam edecektir” açıklamasında bulundu. 1998’de yatsı namazından sonra camide gizlenen hırsızlar tarafından yerinden sökülerek götürülen minber kapısının kanatları, 15 yıldır Interpol aracılığıyla aranıyordu. 

Yasadışı yollarla yurtdışına götürülen eserlerin iadesi için bakanlıkça sürdürülen çalışmalar başarılı sonuçlar veriyor. Son 10 yılda Türkiye’ye 4000’den fazla eserin iadesi sağlandı, devamı için de bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. 


Aksaray’da 1408-1409 yıllarında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Mimar Mehmet Firuz Bey’e yaptırılan Ulu Cami’nin en büyük özelliği abanozdan yapılmış, Selçuklu devri ahşap işçiliğinin şaheser örneği olan minberiydi. Bakan Ömer Çelik “Uzun yıllar haber alınamayan eserimiz, bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ülkemize getirilmiştir. Abanozdan yapılmış, Selçuklu devri ahşap işçiliğinin şaheser örneği olan minberin kapı kanatlarında Selçuklu devri sülüsü ile Fatiha ve İhlas sureleriyle, Bakara Suresi’nin 256. ayetleri ve Ayetel Kürsi yazılıdır. Aksaray Ulu Cami’nin restorasyonunun yapıldığı bu günlerde, eserin ait olduğu topraklara yani ülkemize dönmesinden büyük mutluluk duyuyorum’’ dedi.


Ömer Erbil/Radikal Gazetesi


Geri Dön