25 / 04 / 2024

Alacaklar için yeni düzenleme yapıldı!

Alacaklar için yeni düzenleme yapıldı!

Varlık yönetim şirketlerine düzenleme geldi. Şirketler artık vadesi bir aydan fazla olan alacaklarını satabilecek. Borçlu üç defa aranabilir ve varlık şirketleri günde sadece bir mesaj gönderebilir.



Ekonomi Reform Paketi'nde yer alan varlık yönetim şirketlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve finansal tüketicilerin korunması kapsamında kapsamlı düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda bankalar, para-sermaye piyasaları ve sigortacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlar yalnızca donuk alacaklarını değil canlı alacaklarını da varlık yönetim şirketlerine satabilecek.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Borcunu ödemeyen vatandaşlar artık mesai saatleri dışında aranması yasak olacak.  Varlık yönetim şirketlerinin ödenmiş sermaye tutarı 50 milyon liradan az olmayacak Portföy Yönetim Şirketlerinin daha güçlü bir yapıda faaliyet gösterebilmesi için yasal altyapı oluşturuluyor. Sektörde rekabetçi ve kurumsal altyapının oluşturulması için bu şirketlere 5 yıl süreyle tanınan damga, harç, Kaynak Kullanımı Desteleme Fonu Kesintisi istisnası süresiz hale getiriliyor. Yakın izleme ve donuk alacak grubunda yer alan kredilerin menkul kıymetleştirilmesine yönelik yönetmelik dün itibariyle yürürlüğe girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yönetmeliği ile banka, banka dışı mali kuruluşlar ile para-sermaye piyasaları, sigortacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşların canlı alacaklarının varlık şirketlerine devrinin önü açıldı.

Alacaklar için yeni düzenleme yapıldı!

SERMAYEYE 50 MİLYON ŞARTI

Yönetmelik 8 bölümden oluşurken alacak devri, koruyucu hükümler, intibak süresi ve kurumsal yönetim detaylarına da yer verdi. Sektördeki gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması ve alacak devrine ilişkin sürecin sağlıklı yürütülmesi için standartlar oluşturulmuştur. Varlık yönetim şirketleri anonim şirket olarak kurulacak, paylarının tamamı nama yazılı ve nakden ihraç edilecek ve ticaret unvanı "Varlık Yönetim Şirketi" olacaktır.

Ödenmiş sermaye tutarının 20 Milyon Türk Lirasından az olmaması şartı 50 Milyon Türk Lirasından az olmamak üzere değiştirilmiştir. Borçluya ulaşılamayan durumlarda günlük arama sayısı üç, mesaj sayısı bir ile sınırlandırılacaktır.

Borçluya ulaşılıp konunun iletildiği durumlarda, borçlunun yazılı muvafakati olmadıkça, bir sonraki çağrıya kadar en az beş iş günü geçmesi gerekecektir. Varlık yönetim şirketinin elinde borçlu olduğuna dair somut belgeler bulunmadıkça, borcunu kabul etmeyen ve aranmak istemediğini açıkça ifade eden kişiler aranmayacaktır.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis'te kabul edildi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön