18 / 04 / 2024

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis'te kabul edildi!

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis'te kabul edildi!

AK Parti Milletvekillerinin Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Önerisi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.



AK Parti Milletvekillerinin sunmuş olduğu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Önerisi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

BORCA YAPILANDIRMA

A Haber'de yer alan ahbere göre; Borç yeniden yapılandırmasına ek olarak, kanun teklifinde vergi matrahı ve vergi artışı, nakit ortaklarının cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, hisse senedi düzeltme beyannamesi, ticari varlıklara kayıtlı gayrimenkullerin kayıtlı değerlerinin artırılması gibi birçok düzenleme yer alıyor.  Vadesi 30 Nisan 2021 tarihinden önce kesinleşmiş olan borçlar yapılandırma kapsamına alındı.

Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar devam edecek. Alacakların işlenmiş olan gecikme faizleri silinerek onun yerine YI-UFE katsayısı ile faiz hesaplanacak ve borçluya 6, 9, 12 ve 18 taksit şeklinde ve ikişer ayda bir ödemeli seçecek sunulacak. İlk taksit ödemelerinde son tarih Eylül 2021.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis te kabul edildi!

ÖNCEKİLERE DE VAR

İlk 2 taksit ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit ödememe yani taksitlerin üstesinden gelme hakkına sahipsiniz, bu durumda konfigürasyon bozulmayacaktır. Ancak zamanında ödenmeyen 2 taksit, son taksiti takip eden ayda gecikme faizi ile birlikte ödenecektir.

Aksi takdirde yeniden yapılanma ihlal edilmiş sayılacak ve ödenen tutarlar yeniden yapılandırma öncesi borç tutarından düşülecektir. Yeniden yapılanmadan daha önce yararlanan ancak taksitlerini ödemeyenler de yeniden yapılanmadan borçlarının yüzde 10'unu ödemeleri şartıyla yeniden yapılanmadan yararlanabilecekler.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis te kabul edildi!

KAYIT DIŞI EMTİA, MAKİNE VE DEMİRBAŞA STOK AFFI

Teklifle işletmede mevcut olduğu halde işletmenin muhasebe kayıtlarında yer almayan yani kayıt dışı kalmış emtia, makine ve teçhizat, demirbaşların işletme kayıtlarına alınmasına imkân sağlanacak fakat bunların stok affı kapsamında kayıtlara alınabilmesi için KDV ödemelerinin yapılması gerekecek.  Bu şekilde kayıtlara intikal ettirilecek; makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtia genel orana yani yüzde 18 tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden yüzde 10 oranı; indirimli orana yüzde 1, 8'e tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacak.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis te kabul edildi!

PEŞİN ÖDEME YAPANLARA BÜYÜK İNDİRİM

Peşin ödemeyi tercih edenler için hesaplanan ÜFE tutarında yüzde 90 indirim uygulanacak.  İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara ÜFE'de yüzde 50 oranında indirim uygulanacak. Teklifte dava açma süresi geçmemiş veya dava safhasında bulunan kesinleşmemiş amme alacaklar da yapılandırılacak.

Matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, düzenlemenin yayımı tarihinden önce başlayan ancak tamamlanamamış bulunan vergi incelemeleri, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek. Bu işlemler sonucunda düzenlenen ve yasanın yayım tarihinden sonra tebliğ edilen ihbarnameler üzerine mükellefler bu madde hükmünden yararlanmak için 30 gün içinde vergi dairelerine başvurabilecekler.

Bu durumda da, tarh edilen verginin yüzde 50'si ile bu tutara hesaplanan gecikme faizi yerine kanunun yayımı tarihine kadar hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı ve Kanunun yayımı tarihinden sonra ihbarnamenin tebliği üzerine dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizi tutarının öngörülen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla, kalan yüzde 50 vergi aslı ile bu vergilere uygulanan gecikme faizi ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis te kabul edildi!

FETÖ'CÜYE AF YOK

Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu fiiller nedeniyle incelemesi devam edenler ile terör suçundan hüküm giyenler, haklarında terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen FETÖ gibi yapılara üyeliği veya iltisakı bulunanlar matrah ve vergi artırımından yararlanamayacak.

Borcu olanlara müjde! Yapılandırma Meclis te kabul edildi!

ESNAFA VE KREDİ BORCUNA SİCİL AFFI

Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve kredilerini zamanında ödemeyenler, yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde geçmiş olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. Odalara olan aidat borçları da yapılandırma kapsamında alındı. SGK'nın iş kazası, meslek hastalıkları gibi sebeplerle işverene rücu edilen alacakları ve emekli aylıklarından yersiz ödenenlerden kaynaklı alacakları, Tarım Bağ-Kur'lularının prim borçlarına karşılık sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapılmak süretiyle SGK'ya ödenmesi gereken prim alacakları da yapılandırma kapsamında. Belediyelere olan borçlar da yapılandırılacak.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI

Yasa teklifinde matrah ve vergi artırımı düzenlemeleri de yer alıyor. Matrah artırımı, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanları için; vergi artırımı ise KDV ve stopaj gelir/kurumlar vergisi beyanları için olacak. 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları için yıllık gelir ve kurumlar vergisi ile KDV ve gelir/kurum stopaj beyanları için matrah ve vergi artırımı yapılabilecek.

2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerine ilişkin olarak verdikleri kurumlar vergisi beyannamelerinde vergiye tabi kurum kazancı (matrah) beyan eden kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu yıllara ilişkin vergi matrahlarını; 2016 yılı için yüzde 30, 2017 yılı için yüzde 30, 2018 yılı için yüzde 25, 2019 yılı için yüzde 20 ve 2020 yılı için yüzde 20 oranlarından az olmamak üzere artırmaları şartı getirildi. KDV'de ise, 2016 yılı için yüzde 3, 2017 yılı için yüzde 3, 2018 yılı için yüzde 2,5, 2019 yılı için yüzde 2, 2020 yılı için yüzde 2 vergi artırımı yapılması gerekiyor. Stopaj gelir/ kurumlar vergisi beyanlarında ise, 2016 yılı için yüzde 5, 2017 yılı için yüzde 5, 2018 yılı için yüzde 2, 2019 yılı için yüzde 3, 2020 yılı için yüzde 3 vergi artırımı yapılması gerekiyor.

.

Milyonlarca vatandaş başvurdu! Borçlar yapılandırılacak!

Emlak vergi borcuna yapılandırma geliyor!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön