25 / 04 / 2024

Alexandre Vallaury kimdir?

Alexandre Vallaury kimdir?

Hezaren Han, Ömer Abed Hanı, Demirbank Binası, 4. Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü Binası gibi yapıların mimarı olan Alexandre Vallaury kimdir? İşte Alexandre Vallaury biyografisi ve projeleri...



Alexandre Vallaury kimdir?

Alexandre Vallaury; 2 Nisan 1850 yılı İstanbul’da doğumlu. Orta öğretimini Saint Joseph Koleji’nde yaptı. Eğitimi için Paris'e gitti ve orada Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim aldı. 


Paris'ten döndükten sonra 2 Mart 1883'ten 10 Ağustos 1908'e kadar, "Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi" nde(Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) mimarlık öğretmeni olarak ders verdi.


Yapılan ilk müze binasının işleri Osman Hamdi Bey Vallaury'a verdi. 1896 yılında Legion d'Honneur madalyasıyla onurlandırıldı.


Büyükada Rum Yetimhanesi ve müzede sergilenen İskender Lahdi ve Ağlayan Kadınlar Lahdinden esinlenerek yaptığı İstanbul Arkeoloji Müzesi ana binasıdır. Diğer eserleri arasında, İstinye'deki Afif Paşa Yalısı, Baltalimanı'nda Zeki Paşa Yalısı, Bağlarbaşı'ndaki Mecid Efendi Köşkü, Galata'daki Osmanlı Bankası, Haydarpaşa'daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası (bir dönem Haydarpaşa Lisesi, günümüzde Marmara Üniversitesi Tıp ve Hukuk Fakültesi binası), Cağaloğlu'nda Düyun-u Umumiye binası (İstanbul Erkek Lisesi, günümüzde İstanbul lisesi), Beyoğlu'nda Pera Palas Oteli ve Emek Sineması (Cercle d'orient).


Alexandre Vallaury projeleri:

1.Hezaren Han

2.Ömer Abed Hanı

3.Demirbank Binası

4.Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü Binası


Demirbank binası..

Karaköy’de, Bankalar Caddesi (Voyvoda Caddesi)’nde, Kamondo Merpenleri’nin yanında yer alan ve 1959 yılından beri Demirbank’ın sahip olduğu, dolayısıyla da Demirbank olarak bilinen yapının üzerinde kesin inşa tarihi ve mimarı konusunda herhangi bir bilgi veya belge mevcut değildir.


Plan özellikleri: 1999 yılında geçirdiği restorasyonla iç tasarımı tamamen değişen ve özgün tasarımından hiçbir özellik kalmayan, eğimli bir arsa üzerine inşa edilmiş yapı, mevcut araziye uygunluk açısından yuvarlatılmış köşesiyle dikkat çekmektedir. Dikdörtgen tasarımlı yapı, zeminle birlikte dört kat olarak inşa edilmiştir.


Cephe özellikleri: Neoklasik üslup özellikleri içeren cephelere sahip yapının en dikkat çekici cephesi, Voyvoda Caddesi (Bankalar Caddesi)’ne bakan ve üzerinde mermer bir zemin üzerine yapının orijinal adı olan “Société Ottomane de Change et de Valeurs” (şirket-i Osmaniye-i Kambiyo) yazılı kitabenin bulunduğu güney cephesidir.


Pencere özellikleri: Birinci katta, ortadaki üçlü sistemde düzenlenmiş, dikdörtgen formlu pencereleri korint başlıklı plasterler kuşatır. Üçlü pencere grubunun sağ ve solunda iç-içe silmelerden oluşan çerçevelerle kuşatılmış dikdörtgen formlu birer pencere yer alır.






Geri Dön