23 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Akıl tutulması yaşıyoruz, olan ülkeye oluyor!

Ali Ağaoğlu: Akıl tutulması yaşıyoruz, olan ülkeye oluyor!

17 Aralık’ tan bu yana yaşananları “Bir akıl tutulması yaşıyoruz” sözleriyle özetleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu “Olan Türkiye’ ye oluyor” diye devam ediyor...




Dünyanın neresine giderseniz gidin ‘öngörülebilirlik’ her şeydir. Özellikle ekonominin hassas noktası para piyasaları için önünü görebilmek kadar değerli hiçbir kural yoktur. Türkiye, dünyayı hallaç pamuğu gibi sallayan 2008 krizinden Türk bankalarının sağlam yapısı ve ekonomi yönetiminin attığı doğru adımlarla güçlenerek çıktıysa, bunun tek nedeni yabancı yatırımcılar nezdinde ‘öngörülebilirlik kriteri’nin sağlıklı işleyişi oldu… 


DOLAR 2.1 TL’YE DAYANDI


Fakat bu kez farklı. 17 Aralık’ta yapılan İstanbul merkezli derin operasyonun üzerinden 9 gün geçti. Piyasalar sarsıldı, dolar 2.04’lerden 2.10 TL’ye kadar dayandı. Dolardaki bu şiddetli artış, enerjide dışa bağımlı Türkiye’nin enerji faturasını da yaklaşık 10 milyar dolar daha artırdı. 


NASIL ETKİLEYECEK?


İşin bir de özel sektör boyutu var. Kamuda döviz fazlası varken, Türk özel sektör şirketlerinin döviz açığı pozisyonu yaklaşık 160 milyar dolar… Dövizdeki her artış şirketlerimizin sırtına ekstra yük daha bindiriyor. Dövizin ateşi düşmediği müddetçe de bindirmeye devam edecek gibi görünüyor… Neresinden bakarsanız bakın, bu garip süreç borsa yatırımcısına zarar, şirketlere yük, vatandaşa da döviz fiyatlarının yüksekliği nedeniyle zam olarak geri dönecek. İş dünyasının tedirginliği de burada yatıyor… 


17 Aralık’tan bu yana yaşananları “Bir akıl tutulması yaşıyoruz” sözleriyle özetleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu “Olan Türkiye’ye oluyor” diye devam ediyor. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Abdestimizden de namazımızdan da şüphemiz yok” sözlerine de atıfta bulunan Ali Ağaoğlu, “Abdestimiz tam Allah’a şükür. Bugüne kadar hukuksuz hiçbir işin içinde bulunmadık. Kamuoyunun önündeki isimlerdik. Bu garip operasyonu daha tartışılır, konuşulur hale getirmek için bizi de kullandılar” diye konuşuyor. 


İLK İŞ ŞANTİYE TURU


Yaşadıklarını ‘onur kırıcı’ olarak tanımlandıran Ali Ağaoğlu “Bir an ibile kendisiyle ilgili bir endişeye kapılmadığını söylüyor ve ekliyor: “Orada kaldığım sürenin tamamında tek düşündüğüm çocuklarım oldu. Serbest kalır kalmaz yaptığım ilk iş onlara sarılmak, ardından da işimin başına dönüp şantiyelerimizi tek tek dolaşmaktı.” 


BUGÜNLER DE GEÇER... 


Geçmişte Türkiye’nin çok zor dönemlerden geçtiğini söyleyen Ağaoğlu, “Türkiye güçlü bir ülke. Tüm bu yapılanlar ekonomiye de zarar veriyor. Bugünler de gelir geçer. Türkiye güçlü bir ülke, bunları da atlatır” diyor. 


Mehmet Ali Ergün/Akşam


Geri Dön