26 / 04 / 2024

Ali Babacan: Gayrimenkul yatırımcısına destek olalım!

Ali Babacan: Gayrimenkul yatırımcısına destek olalım!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 7. Gelişen Kentler Zirvesi dün Balıkesir’de gerçekleşti.



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 7. Gelişen Kentler Zirvesi dün Balıkesir’de gerçekleşti. Zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Geçmişte inşaata karşı sanayinin desteklenmesi mesajları nedeniyle tepki çeken Babacan, zirvede yaptığı konuşmada, merkezi ve yerel yönetimlerin gayrimenkul yatırımcısının önünü açıp işini kolaylaştırması gerektiğini söyledi. Ali Babacan konuşmasında “Gölge etmeyelim, engel olmayalım. Bunu hem merkezi hükümet hem bakanlıklar hem de büyükşehir ve ilçe belediyeleri anlamında söylüyorum. Yatırımcıya bu şekilde hizmet etmemiz gerekiyor” dedi.


‘MİLYAR DOLARLIK YABANCI FONLAR GÜVENE GELİYOR’

Yabancı özel sektörün yatırım için güven istediğini vurgulayan Babacan, bu şekilde yatırım ortamının iyileştirilebileceğini ifade etti. Babacan, “Dünyada Norveç, Suudi Arabistan, Singapur gibi cari fazlası, bütçe fazlası olan, bunları fonlarında biriktiren ülkeler bulunuyor. Batı’da önemli emeklilik fonları var. Her biri milyar dolarlar hatta trilyon dolar olan fonlar var. Bu fonlar, parayı çok çok güvenilir yerlere yatırıma taşımak istiyorlar. Dünyada sermaye ve varlık var.

Bir yandan da şiddetli fon ihtiyacı var. Bu ikisini nasıl buluşturacağız? Dünya içinde güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur” diye konuştu. Yatırım olmadan büyüme ve istihdam olmayacağını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Almanya’da yatırım yapan bir firmadan örnek vererek, “Almanya’nın önemli şehrinden yer satın alıyorlar. Satın alımdan hemen sonra o şehrin belediye başkanı ekibini toplayıp geliyor, ‘Sizin için ne yapabiliriz?’ diyor. Almanya’dan bahsediyoruz; gelişmiş seviyesini tamamlamış bir ülke. ‘İşinizi nasıl kolaylaştırabiliriz?’ diye soruyor. Gelişmekte olan ülkeyiz, yatırıma ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Yatırımcıların yoğun gelmesi gereken bir ülkeyiz” ifadesini kullandı.


'KDV HAKSZ-IZ REKABET NEDENİ'

GYODER Başkanı Aziz Torun ise Babacan’a sektörün beklentilerini anlattı. Torun, “Kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve 8 KDV’nin işlediği yapı neredeyse yok. Bu da İstanbul’da lüks konutların olduğu yerlerde 15-20 yıllık binaları kimi firmaların KDV nedeniyle yenilemesine neden oluyor ve haksız rekabet oluşturuyor” diye konuştu.


11 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILACAK

Balıkesir’de 2023 yılına kadar 11 milyar lira yatırım ve 325 bin kişilik istihdam hedeflediklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, birçok projeyi hayata geçireceklerini anlattı. Uğur, “MIPIM’de de tüm yatırımcıları buraya davet ettim. Bürokrasiyi azaltarak tüm yatırımcılara destek olacağımızı vurguluyorum” ifadesini kullandı.


‘ALTYAPI İHTİYACI DELHİ’DEN FAZLA LOS ANGELES’TA HER ŞEY DÖKÜLÜYOR’

Küresel krizin tüm ülkelerde altyapı yatırımlarını olumsuz etkilediğini belirten Babacan, “Los Angeles’ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi’den daha fazla. Yollar, kaldırımlar, köprüler, altgeçitler her şey dökülüyor” dedi.



Habertürk 


Geri Dön