26 / 04 / 2024

Ali Özcan: Kentsel dönüşüm projeleri deprem odaklı olmaktan çıktı!

Ali Özcan: Kentsel dönüşüm projeleri deprem odaklı olmaktan çıktı!

CHP İstanbul Milletvekili Özcan: "Depreme hazırlama diye ortaya atılan kentsel dönüşüm projeleri, deprem odaklı olmaktan çıkmış rantsal dönüşüm projelerine dönüşmüştür" dedi.



CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, "Depreme hazırlama diye ortaya atılan kentsel dönüşüm projeleri, deprem odaklı olmaktan çıkmış rantsal dönüşüm projelerine dönüşmüştür." dedi.


TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin, Elazığ ve çevre illerdeki deprem riskinin araştırılmasıyla ilgili önergenin, bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.


CHP'li Özcan, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, siyasi iktidarın deprem riskini görmezden geldiğini, kentsel dönüşüm projelerinin deprem tehlikesi değil, rant öncelikli olarak hazırlandığını ileri sürdü.


Elazığ ve çevresindeki deprem riskine işaret eden Özcan, kentin böyle bir duruma karşı hazırlıklı olmadığını savundu.


Özcan, Elazığ'a yönelik önlem ve düzenlemelerin köyler de dahil edilerek yeniden ele alınmasını istedi.


Türkiye genelinde depreme yönelik bilinçlenme ve olası bir deprem halinde yapılacaklara ilişkin çalışmaların eksik olduğunu söyleyen Özcan, "Depreme hazırlama diye ortaya atılan kentsel dönüşüm projeleri, deprem odaklı olmaktan çıkmış rantsal dönüşüm projelerine dönüşmüştür." dedi.


HDP Van Milletvekili Lezgin Botan da dünyada gelişmiş ülkelerin, bilimsel ve teknolojik olanakları kullanarak olası depremlere karşı önlemler aldığına işaret ederek kentleşmede rantçı yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.


Botan, "Deprem kader değildir. Yeter ki depremlerle nasıl yaşayacağımızı, depremden sonra yaşananlarla nasıl baş edebileceğimizi bilelim." diye konuştu.


-"TOKİ, milyon dolarlık konutlar yapıyor"

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek de Elazığ'ın coğrafi konumu nedeniyle deprem riski bakımından üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir il olduğunu dile getirdi.


Şehirdeki planlamanın bu risk göz önünde tutularak yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Şimşek, olası depremler sonrası hizmetlere de işaret etti.


TOKİ'nin sağlıksız yapıları tespit ederek gerekli iyileştirmeleri ve kentsel dönüşümü hayata geçirmesini isteyen Şimşek, şöyle devam etti:


"Öncelikle çok katlı binaların depreme dayanıklılık testlerinin yapılması ve buna göre önlemler alınması gerekmektedir. Maalesef TOKİ, milyon dolarlık konutlar yaparken vatandaşlar varoşlarda yaşamaya devam etmektedir." 


AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar ise Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olduğunu belirterek AK Parti hükümetleri olarak deprem ve şehirleşme konularına da diğer konulara olduğu gibi insan odaklı baktıklarını söyledi.


İktidarın Elazığ'ın deprem riskini farkında olarak üniversiteler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde gerekli çalışmaları yaptığını anlatan Serdar, muhalefetin kentsel dönüşüm projelerine ilişkin eleştirilerinin de yanlış olduğunu öne sürdü. Serdar, kentsel dönüşümün amacının vatandaşların yaşanabilir kentlere kavuşturulması olduğunu ifade etti.


Serdar'ın konuşmasında grup önerisine konu olan önergenin içeriğine ilişkin eleştirileri üzerine önergenin sahibi CHP İstanbul Milletvekili Özcan, tekrar söz aldı.


Özcan, İstanbul milletvekili olduğunu, ancak Elazığlı olduğunu aktararak Elazığ konusunda verdiği önergenin içeriğinin yetersiz olduğu yönündeki sözleri kabul etmediğini kaydetti. 


Konuşmasını tamamlayarak yerine geçen Özcan ile AK Parti Elazığ Milletvekili Serdar'ın kucaklaşması ise milletvekillerinden alkış aldı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da "Bu gerçekten alkışlanır. Her iki milletvekilimize de teşekkür ediyorum." dedi.


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da grup önerisine ilişkin söz alarak Elazığ'ın 2. dereceden deprem bölgesi olduğunu belirtti ve bölgede yapılan hizmetler hakkında bilgi verdi.


Herhangi bir afet durumunda müdahale çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için Elazığ İl Afet Müdahale Planı'nın hazırlandığını anlatan Kaynak, Elazığ'da yaşanabilecek her türlü afet ve acil duruma müdahalede görev alacak kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının bu plan kapsamında tanımlandığını aktardı. 


Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP'nin grup önerisi oylanarak reddedildi.




AA


Geri Dön