27 / 04 / 2024

Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'taki açılışa hazırlanıyor!

Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'taki açılışa hazırlanıyor!

Kepenk kapatan alışveriş merkezlerinde, salgının gerileme göstermesiyle birlikte 11 Mayıs'ta açılma kararı alındı. Karar kapsamında AVM'ler koronavirüs tedbirlerini almaya başladı...



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle faaliyetlerine ara veren alışveriş merkezleri, kademeli normalleşme planıyla birlikte 11 Mayıs'ta yeniden açılmak için hazırlıklara başladı.

Türkiye'de ilk koronavirüs vakalarının görülmesiyle önce çalışma saatleri değiştirilen AVM'ler, daha sonra Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı ile kademeli şekilde kapanmıştı. Kepenk kapatan alışveriş merkezlerinde, salgının gerileme göstermesiyle birlikte 11 Mayıs'ta yeniden faaliyete geçmek için hazırlıklar başladı.

Açılış hazırlıklarının devam ettiği Pendik’teki Viaport Outlet AVM'nin Genel Müdürü Uğur Saçmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki diğer örnekleri de inceleyerek açılış için bir çalışma planı hazırladıklarını ifade etti. 

23 Mart’tan bu yana kepenklerinin kapalı olduğuna dikkat çeken Saçmacıoğlu, salgın sonrasında alışveriş merkezlerindeki durumun salgın öncesindeki gibi olmayacağına vurgu yaptı. 

Açılış öncesi riskleri en aza indirecek şekilde hazırlıklar yaptıklarına dikkat çeken Saçmacıoğlu, AVM’nin ilk etapta 12.00-19.00 saatleri arasında açık olacağını dile getirdi.

Saçmacıoğlu, "Bizim için üç şey önemli: Bir temas edilen yerlerin temizliği, iki temasın azaltılması, üçüncüsü de temas edenlerin temizliği, yani ziyaretçilerimizin temizliği. Biz stratejimizi bu üç esas üzerine kurduk" şeklinde konuştu.

"Maske takmayanlar içeri alınmayacak"

Saçmacıoğlu, ziyaretçiler gelmeden AVM'de bir ön temizlik olacağını, zemin ve temas edilen yerlerin çamaşır suyu katılmış sular ve dezenfektanlarla sabah, akşam temizleneceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Gelen misafirleri güvenlik görevlileri karşılayacak, ateşlerini ölçecekler, ateşi 38'in üzerindeyse almayacak, maske kullanmıyorsa almayacaklar. Misafirlerimizden kısıtlama bitene kadar 65 yaş üzeri veya 20 yaş altında olanlar varsa almayacak. Sıra oluştu diyelim içeri alınırken, bu sırada sosyal mesafe kuralı ihmal edilmesin diye yerlere şeritler çekiyor olacağız. İçeri girdikten sonra alanımız geniş ama biz yine de mümkün mertebe yaya trafiğin akışını tek yönlü yapmaya çalışacağız, sağdan akıp soldan dönüş şeklinde."

Saçmacıoğlu, ziyaretçiler içeri alındıktan sonra sosyal mesafe, maske takma zorunluluğu, mağaza içlerindeki kişi sayısı gibi kurallara uyulup uyulmadığının da kendileri tarafından sürekli olarak kontrol edileceğine dikkat çekti. 

"Denenmiş ürün 24 saat dezenfekte işleminden sonra rafa konulacak"

En çok dikkat edilmesi gereken yerlerin başında mağazaların iç kısımları olduğuna vurgu yapan Saçmacıoğlu, bazı markaların ürün denetmeyeceğini, bazılarının da denenmiş ürünü 24 saat süreyle başka bir rafta tutup dezenfekte ettikten sonra tekrar rafa çıkaracağını ifade etti. 

Saçmacıoğlu, mağazaların da ciddi bir hazırlık yaptıklarını belirterek, "Biz de onlarla irtibat halindeyiz. Ne tür önlemler aldıklarını konuşuyoruz. Örneğin mağazalarımızın zaten hepsinde, ortak alanlarda dezenfektanlarımız olacak. Mağazalarda girişte, kasa yanında dezenfektanlar olacak. On metrekareye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabul edecekler. Mağazanın büyüklüğüne göre bu oran değişebilir, artabilir. İçeride yine kasa, giyinme kabinleri önlerinde sosyal mesafeye uyulması için işaretler olacak. Bazı mağazalarımız ürün denetemeyecek ama iade süreçlerini kolaylaştırıp, hızlandıracak. Bazı mağazalarımız da ürünü denetecek ama bir daha rafa koymayacak. Ayrı bir rafta 24 saat bekletecek, ultraviyole ışıklarla varsa virüsleri öldürüp ertesi gün öyle rafa koyacak" dedi. 

AVM’deki mağazaların tümünün hemen açılmayacağına dikkat çeken Uğur Saçmacıoğlu, mağazaların faaliyetlerinin peyderpey başlayacağını ifade etti. 

BMD'den AVM'lere ilişkin kira talebi!

AVM'ler açılışa hazırlanıyor!

Perakendecilerden 'ciro kirası' açıklaması!


Geri Dön