26 / 04 / 2024

Almanya'da ev almak çok zor!

Almanya'da ev almak çok zor!

Almanya'da faizler düştü ancak ev fiyatları öyle bir arttı ki ev sahibi olmak artık "hayal" oldu. Ülkede ayrıca bir de komisyon ücreti sıkıntısı yaşanıyor. 



Avro Bölgesi ülkelerinde, özellikle de Almanya'da, düşük faiz oranlarının konut sektörüne etkisi gündeme gelmiş ve bunun üzerine yapılan araştırmalar Almanya’da konut almanın giderek zorlaştığını ortaya koydu. Almanya'da konut ve ticari gayrimenkul fiyatları, bu 2017 yılının 3. çeyreğinde artmaya devam etti.


Almanya VDP Emlak Fiyat Endeksi'ne göre konut fiyatları 2017'nin 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7 arttı. Almanya'da konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarının artışı durmadı.


"Almanya'daki emlak fiyatlarının yükselmesinde Brexit'in de etkisi var"

İnşaat sektörünün finans piyasalarına bağlı olduğunu ifade eden Almanya'da inşaat projeleri yapan Gün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gün, "Şu anda Avrupa piyasasında faizler çok düşük. Bu nedenle inşaat projelerine ilgi yüksek. Ancak bu durumun ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Faizler yükselirse inşaat sektöründe durgunluk başlar ancak bir kriz olmaz" ifadelerini kullandı. 


Anadolu Ajansı'ndan Abdulselam Dudak'ın haberine göre, Gün, Almanya'daki emlak fiyatlarının yükselmesinde Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının da (Brexit) etkisi olduğunu belirtti. 


Ev alımına komisyon engeli

Almanya'da yaşanan bir diğer sorun ise komisyon ücretleri. Ülkede komisyoncuların talep ettiği yüksek bedeller, ülkede konut alırken büyük sorun yaratıyor. Merkezi Köln'de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) yaptığı araştırmaya göre, Almanya'da düşük faiz sayesinde konut alımı, neredeyse her yerde kiradan daha ucuz olmasına karşın aracılık ücretleri bu süreçte önemli bir engel olarak görülüyor.


Almanya'nın başkenti Berlin'de 200 bin avroluk konut için 14 bin avro komisyon ücreti talep ediliyor. Komisyon oranı Düsseldorf'ta yüzde 76, Köln'de yüzde 63 ve ülke genelinde yüzde 59 olarak belirlendi. 

 

Almanya sosyal konut yapmıyor, evsizlerin sayısı artıyor! 

 


Geri Dön