26 / 04 / 2024

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'da ev kiralarında fahiş artışlar yaşanırken yerel yönetimler sosyal konutlara önem vermiyor. Bu sebeple pek çok şehirde konut hakkı için eylemler gerçekleştirildi..



Almanya’da ve özel olarak bazı kentlerde ev kiralarında fahiş artışlar gerçekleşti. Kira fiyatlarını sürekli yükselmesine ek olarak, evsizler ve sokaklarda yaşayan insaların durumunda da henüz bir iyileşme yaşanmadı. Bu sebeple 26 Mart 2022'de Almanya’daki pek çok yerde "Kira Fiyatları Düşürülsün" çağrısı kapsamında eylemler gerçekleştirildi.

Almanya da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Konut kiraları konusunda Stuttgart kenti uzun senelerdir Almanya’nın en pahalı on kenti arasında yer alıyor. Kiralar 2009 yılından bu güne yüzde 48 oranında yükseliş kaydederken, 2018 yılında ise Münih’in zengin kesimin yaşadığı semt olan Karlsfeld’i bile geride bıraktı. Kiracılar İnisiyatifi ve demokratik kurumlar tarafından yapılan çağrıyla Cumartesi günü bir yürüyüş yapıldı ve yapılan yürüyüş ile mitingde belediyeyle hükümetin sorumsuzluğuna eleştirilerde bulunularak, kira fiyatlarının azaltılmasına ilişkin müdahale gerektiği belirtildi. 

Belediye ve devlet kentte sürekli yeni ofis binaları, oteller, büyük AVM'ler ve lüks binaların inşasına ödenek ayırırken toplumun büyük kısmının problemi olan yeni konutlar inşa edilmesi ve var olan eski evlerin onarılması ve yenilenmesi isteklerine yanıt vermiyor.


 


Geri Dön