28 / 03 / 2024

Alstom Türkiye'de fabrika kuracak!

Alstom Türkiye'de fabrika kuracak!

Raylı sistem projelerinde Türkiye’yi Afrika ve Ortadoğu’nun mühendislik üssü yapan Alstom, şimdi de fabrika kuracak. Bu yatırım için yerel firmalarla ortaklık görüşmelerine başlayan Fransız şirket, Türkiye’yi üretimde de üs yapacak




Raylı sistem projelerinde Türkiye’yi Afrika ve Ortadoğu’nun mühendislik üssü yapan Alstom, şimdi de fabrika kuracak. Bu yatırım için yerel firmalarla ortaklık görüşmelerine başlayan Fransız şirket, Türkiye’yi üretimde de üs yapacak


Dünyanın önde gelen raylı sistem üreticilerinden Fransız Alstom Transport, Türkiye’de fabrika kurmak için yerel firmalarla görüşmelere başladı. İlk etapta Türkiye’de üstlendiği projelerin üretimini bu fabrikada yapacak olan şirket, uzun vadede bölgedeki projelerin üretimini de buradan yaparak ihracata başlamayı hedefl iyor. 23-26 Ekim tarihlerinde Berlin’de düzenlenen InnoTrans demiryolu sistemleri fuarına katılarak yeni projelerini tanıtan şirketin yöneticileri, Türkiye pazarına yönelik yatırım planlarını DÜNYA’ya anlattı. 


Dünya çapında yaklaşık 60 ülkede faaliyet gösteren Alstom Transport; demiryolu araçları, altyapı enformasyon sistemleri, hizmetler ve anahtar teslim çözümler sunuyor. Türkiye’de 1950’de bu yana faaliyet gösteren şirket, bugüne kadar yüzden fazla projeye imza attı. Yaklaşık iki yıl önce Türkiye’yi Ortadoğu ve Afrika pazarları için mühendislik üssü yapma kararı alan Alstom, bu yıl ise İstanbul’u, Alstom Transport TIS (Transport Infarmation Solutions) ve Sistemler konusunda bölgedeki merkez ofisi yaptı. Ortadoğu ve Afrika’daki tüm sinyalizasyon ve anahtar teslim sistem projeleri teklif, proje yönetimi, dizayn, satın alma, mühendislik, servis hizmetleri olarak İstanbul’dan yürütülüyor. Türkiye’nin bölge merkezi yapılmasıyla son iki yılda bu pazarda önemli yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Alstom Transport Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Gian Luca Erbacci, “İki yıl önce birkaç kişi ile başladığımız mühendislik ofisimizde şimdi yüzlerce mühendis ve teknisyen çalışıyor. Hem insanları eğitmek hem de yeni iş alanı yaratmak için çok yatırım yaptık. 2 yılda 200 kişiyi aşan yeni istihdam yarattık. Türkiye’deki yatırımlarımız artarak devam edecek. Fabrika kurmak için de yerel ortak arayışındayız” diye konuştu.


Yerli tedarikçilerin sayısı artıyor 


Yakın geçmişte Türkiye’de Durmazlar Makine ortaklığında çeşitli tren parçalarının üretime başladıklarına dikkat çeken Erbacci, farklı yerli üreticilerle de çalıştıklarını vurgulayarak, “Artık Durmazlar işbirliğinde trenin en önemli kısımlarından biri olan bojilerin alt çerçevesini Türkiye’de üretiyoruz. Başka ürünler için de yerli tedarikçileri geliştirdik. Örneğin Eskişehir-Balıkesir sinyal projemizde Türkiye’den de ürünler alıyoruz. Şu an için Türkiye’deki projelerde yerel alt yüklenicilerden yararlanıyoruz ama uzun vadede Türkiye dışındaki projelerimiz için de yerel tedarikçilerden yararlanılması güzel olur” diye konuştu. 


Alstom olarak yerel üretim stratejileri olduğunun altını çizen Erbacci, “TCDD de zaten Türkiye’de üretim yapmamız konusunda teklifte bulundu. Türkiye’de yeni demiryolu ihalelerinde mühendislik, üretim, yerli ürünlerin satın alınması ve bakım konularında git gide artan bir şekilde yerlileştirme niyeti var. Biz de Alstom olarak bu gerekliliğe sonuna kadar uyacağız” dedi. 


Büyük teknoloji transferi yapacak 


Alstom Transport Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak da Türkiye’de fabrika kurmak için görüşmelere başladıklarını belirterek, “Alternatifleri değerlendiriyoruz. Bizim için en iyi ortağı seçmek istiyoruz” dedi. Alstom’un büyük teknoloji transferi yapacağına ve fabrikada ilk etapta Türkiye’deki projeler için üretimin planlandığına dikkat çeken Çitak, “Amacımız burada kurulacak fabrikadan diğer ülkelere ihracat yapmak" dedi.


YHT ihalesini alırsa Türkiye’ye 80 milyon € yatıracak


Alstom olarak Türkiye’deki YHT (Yüksek Hızlı Tren) projelerine talip olduklarına ve bu ihaleleri çok önemsediklerine dikkat çeken Alstom Transport Anahatlar ve Loco Platformu Başkan Yardımcısı Jean Marc Tessier, “TCDD’nin 90 adetlik YHT projesine hazırlanıyoruz ve şansımızın yüksek olduğuna inanıyoruz” dedi. Bu ihaleyi aldıkları takdirde üretimini Türkiye’de yapacaklarını ifade eden Tessier, “Yerel üretim konusunda güçlü bir firmayız. TCDD’nin 90 adetlik ihalesini kazanırsak yaklaşık 5 yıl süreceğini düşündüğümüz bu üretim aşamasında en az 1000 yeni istihdam yaratacağız. Ayrıca alt yükleniciler de olacak. Projeyi alırsak 80 milyon euroya yakın yeni yatırım yapmamız gerekecek.”


Berlin'de en yeni ürünlerini tanıttı


Berlin'de görücüye çıkardığı ürünlerle geniş kapsamlı yolcu deneyimi, yaşam çevrim maliyetlerini azaltma taahhüdü ve müşterilere yakınlık konularına odaklanan Alstom, Citadis X05’in açılışını yaptı. Bu yeni tramvay müşterilere daha fazla olanak sunacak. Araç boyunca çift kapılar ve geniş ana koridor gibi yeni özellikler içeren yeri ürünle müşteriler, artık bir i-pad uygulaması kullanarak kendi tramvaylarını da konfigüre edebilecek. Alstom’un yenilikçi bakım çözümü HealthHub, bir tren tarayıcı gibi yüksek teknolojili veri analiz araçları kullanarak müşterinin varlık sağlığını kontrol etmesini sağlıyor. ERTMS [1] yelpazesinin en son evrimleri, Atlas 400 ve 500, trafik gereksinimlerine uyarlanabilen ve günde 6 ila 600 tren işleten ağları kontrol edebilen ilk ölçeklendirilebilir ERTMS çözümleri de fuarda sunuldu.



Dünya


Geri Dön