24 / 04 / 2024

Altın ve gümüş fiyatlarına dolar darbesi: 20 yıldır böylesi görülmemişti

Altın ve gümüş fiyatlarına dolar darbesi: 20 yıldır böylesi görülmemişti

Küresel ekonomideki resesyon dalgası endişesi ve 54 ülkede arta faiz baskısı nedeniyle altın ve gümüş dolar karşısında son 20 yılın en zor günlerini geçiriyor. Dünyanın rezerv parası doların etkisi değerli metallerin fiyatını baskıladı.



Henüz iki hafta öncesine kadar 1020 lira seviyesin işlem gören altının gram fiyatı 983 lira seviyesine kadar geriledi.

Altındaki değer kaybına neden olan en önemli neden dolar endeksinin son 20 yıldaki zirvesini yakalamasında yatıyor.

Piyasada en çok rağbet gören iki değerli metal altın ve gümüş fiyatları artan faiz oranları ve doların güçlenmesiyle düşüşe geçti.

Altın fiyatları geçtiğimiz salı günü yüzde 2'den fazla değer kaybederek 1800 dolar seviyesinin altına inerken ons gümüşteki kayıp yüzde 3'ü aşmıştı. Ons gümüş 19,25 dolardan işlem görüyor.

5 Temmuz Pazartesi ons altındaki düşüşe karşın, dolar kurundaki yükselişle birlikte değer kazanan gram altın fiyatı, günü yüzde 0,4 artışla 990 liradan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, yükselişle başlamasının ardından dün gün içinde saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışının 0,6 üzerinde 983,1 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.612 lira, Cumhuriyet altını da 6.587 liradan satıldı.

Haberin yazıldığı 6 Temmuz 02:34 sıralarında ise çeyrek altın 1617 lira, Cumhuriyet altını 6 bin 446 liradan satılıyor. Altının onsu ise 1768 dolara düştü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön