24 / 04 / 2024

Amerika'da gayrimenkul yatırımları borsayı solladı!

Amerika'da gayrimenkul yatırımları borsayı solladı!

Ekonomide kazançlı yatırım yapmak isteyen vatandaşların bir kısmı borsayı tercih ederken bir kısmı da gayrimenkulü tercih ediyor. Amerika'da yapılan araştırmalara göre; son zamanlarda gayrimenkul yatırımları borsa yatırımlarını tahtından etti. 



Gayrimenkul yatırımları son yıllarda yatırımcıların gözde kazanç aracı haline geldi. MarketWatch’ta yer alan habere göre, ABD New York Merkez Bankası’nın yaptığı en son araştırma Amerikalı tüketicilerin koronavirüs sürecinde ev sahibi olma konusundaki tercihlerine ve bu tercihlerin nasıl değiştiğini inceledi. Araştırmaya katılan bireylere bir ev ya da hisse senedi gibi bir finansal varlık arasındaki tercihlerin hangisinin daha iyi bir yatırım olduğu soruldu. Araştırmada katılımcıların bu kararlarında hangi faktörlerin etkili olduğu da incelendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 90’ından fazlası birincil olarak borsalara yatırım yapmak yerine birincil olarak gayrimenkul sahibi olmayı tercih ettikleri görüldü. Ankete katılanların büyük çoğunluğu emlak gelirlerinden hisse senedi alma fikrine sıcak baktığını belirtti. Katılımcıların yüzde 50’sinden fazlası kiralanabilir mülk sahibi olmayı tercih ediyor.

Amerikalıların hisse senetleri yerine konut seçimini tercih etmesinde dile getirilen en yaygın nedenler geliri daha güçlü bir şekilde arttırmak yerine konfor ve istikrarı tercih etmek olarak görülüyor. En sık verilen yanıtlar evlerin “aranan yaşam ortamını” sağlaması ve fiyatlarının “daha az değişken” olmasıydı.

Amerika da gayrimenkul yatırımları borsayı solladı!

Araştırmalar, konut gayrimenkullerinin, ABD’deki Büyük Buhran haricinde, çoğu ayı piyasasında güçlü bir servet koruma görevi aldığını göstermekte. Örnek vermek gerekirse pandeminin ilk günlerinde S&P 500 endeksi ilk çeyrekte yüzde 20’lik bir kayıp verirken Case-Shiller ABD Ulusal Ev Fiyatları Endeksi yüzde 1,4 oranında arttı. Buna karşın ABD borsaları pandeminin ilerleyen süreçlerinde hızlı bir toparlanma gerçekleştirdi. Ulaşılan verilere göre S&P 500 Endeksi geçtiğimiz yılın 23 Mart tarihinden bu yana yüzde 75’in üzerinde yükseldi.

Bununla birlikte, Amerikalıların 2021'de bir önceki yıla göre gayrimenkul gelirlerini tercih etme olasılığı çok daha yüksekti. Bunun sebebi ülke çapında ev fiyatlarında yükselişe geçti. Fakat araştırmacılar, vatandaşların konut piyasasına karşı tutumlarının pandemi sürecinde değiştiğini tespit etti. Araştırma raporunda, "Konut tercihleri Ekim 2020'de düştü ve Şubat 2021'e kadar Kovid öncesi seviyeye geri döndü" denildi.

Konut alımlarından uzaklaşan tüketici tercihlerdeki bu değişim, ev fiyatlarıyla ilgili endişelerden kaynaklanmıyordu. Bazı Amerikalılar kiralayacakları gayrimenkullerin boş kalması riski hakkında daha fazla endişeli olduklarını belirtiyordu. Bununla beraber mortgage ödemelerini yapabilme konusundaki endişeler insanların ev sahibi olma eğilimi üzerinde etkili olmuş olabilir.

Vatandaşların ev sahibi olma eğilimi de cinsiyetlerinin veya eğitimlerinin bir yansıması olabilir. Araştırmaya göre kadınların konut satın almayı tercih etme olasılığı erkeklere göre daha yüksek görülürken, üniversite mezunu olmayanlar da üniversite diploması olanlara göre daha fazla ev sahibi olmayı tercih ettiği ifade ediliyor. 

ABD'de konut satışları yüzde 10,6 azaldı!


Geri Dön