29 / 03 / 2024

Amsterdam'a Süleymaniye Camii'nin benzeri inşa edilecek!

Amsterdam'a Süleymaniye Camii'nin benzeri inşa edilecek!

Amsterdam’da 20 yıldır Hollanda’daki tüm Müslümanlar tarafından yapılması beklenilen ve bir çok problemle karşılaşan, Westermoskee (Amsterdam Batı Camii) olarak bildikleri Ayasofya Camii’nin temeli Hollandalıların da katıldığı bir törenle atıldı...



Amsterdam’da 20 yıldır Hollanda’daki tüm Müslümanlar tarafından yapılması beklenilen ve bir çok problemle karşılaşan, Hollanda kamuoyunun Westermoskee (Amsterdam Batı Camii) olarak bildikleri Ayasofya Camii’nin temeli Hollandalıların da katıldığı bir törenle atıldı.


Temel atma töreninde projeye göre camii binasının gelecek olduğu arsa kenarlarına Ayasofya Camii yararına kermes çadırları kuruldu. Hollanda ve Türk basın mensuplarının da ilgi gösterdiği tören Endonezyalı İmam Dr. Ahmed Mizae'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.


Ardından Camii Başkanı Osman Paköz bir selamlama konuşması yaptı. Paköz Amsterdam ve Hollanda için çok özel ve önemli bir gün olduğunu belirtip, "Yaklaşık yirmi yıllık bir çaba sonucu şehrimiz Wesyermoskee Ayasofya'sına kavuşuyor. Bugün Amsterdam Ayasofya Camisinin sevinç günüdür. Yirmi yıllık zorlu serüvenimizde bize yardımcı olan tüm insanlara teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Özellikle bu tarihi projeye sahip çıkan cemaatimize teşekkür ediyoruz. Bıkmadılar, usanmadılar mücadeleye devam ettiler." dedi.


Proje Müdürü Dursun Kılıç ise cami hakkında şu teknik bilgileri verdi: "Amsterdam Ayasofya Camii'ni İnşallah 2014 yılı sonuna doğru bitireceğiz. Camiinin ibadet yeri 796 metrekare. Toprak alanı ise 1114 metre kare alan üzerinde. Kubbenin yüksekliği 25 metre. Minarenin yüksekliği ise 41 metre. İnşallah gelecek yıl sonu açılış töreninde yine birlikte olacağız."


CAMİİLER VE DİĞER İBADET YERLERİDE MUKADDESTİR


Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı ve T.C Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Prof. Mustafa Ünver de İslam'da hoşgörünün önemine vurgulayıp, Amsterdam Ayasofya külliyesinin bütün insanlığa hayırlara vesile olmasını diledi. Ünver, "20 yıllık bir hayal, 20 yıllık bir hülya ve hasret bugün itibari ile hakikat haline dönüyor. Cenab-ı Hakk'a sonsuz selam ve şükürler olsun. Camilerimiz bizler için çok önemli mekanlardır. Efendimiz ilk Mekke' den Medine'ye ye gittiklerinde ilk yaptıkları iş bir mescit yapmaktı. Çünkü mescit biz Müslümanlar için bir çok faydasının yanında, önemli özelliğe sahiptir. Mescitler Allah'ü telaya secde edilen mekanlardır. Camiiler ne kadar mukaddes ise bütün ibadetgah mekanları dokunulmaz ve mukaddestir." dedi.


Rotterdam başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. İsmail Hilmi Bilgili, Başkent Amsterdam'da tarihi bir ana tanıklık etmek ve katılımcılılarla büyük bir mutluluğu paylaşmaktan onur duyduğunu söyledi.


'YILDIRMALARA KARŞI PES ETMEDEN MÜCADELE ETTİNİZ'


Hollanda İşçi Partisi Milletvekili Ahmed Marcouch, bir Amsterdamlı olarak Ayasofya Camii'nin yıllar süren bir mücadelenin ardından temel atma töreninde bulunmaktan onur duyduğunu söyledi. Marcouch, "Geçmiş dönem içerisnde Amsterdam Camii projesi ile uğraşan kardeşlerimizin sabırları aşırı derecede sınandı. Sizler bu yıldırmalara rağmen pes etmediniz. Karşınıza çıkan engelleri hukuk dairesi çerçevesinde mücadelenizi verdiniz. Bende bunlara bizatihi şahidim. Kendim şahıs olarak bu projeye destek oldum. İnşallah önümüzdeki yıl hep birlikte camiinin açılışını yapar, ardından hep birlikte namazlarımızı eda ederiz. Sabırla beklediniz. Rabbimiz de bunu size bahşetti. Hayırlara vesile olsun." şeklinde konuştu.


CAMİİNİN YAPILMASI İÇİN UZUN YILLAR MÜCADELE VERDİNİZ


Prof Dr. Necmettin Erbakan Vakfı Kurucu Genel Başkanı ve SP Genel Başkan Danışmanı Dr. Fatih Erbakan da konuşmasında Amsterdam Ayasofya Camii'nin hayırlara vesile kılması temennisinde bulundu. Erbakan, "Avrupa'nın merkezi olan Amsterdam'da ve en merkezi yerinde Ayasofya Camii'nin temel atma töreninde bulunuyoruz. İnşallah seneye camii açılışında da bulunur ve hep birlikte namazlarımızı eda ederiz. Bu camiinin burada yapılması için uzun yıllar mücadele verdiniz. Bu durum takdire şayan bir olaydır. Bu sebeple sizleri bir kez daha tebrik ediyoruz. Ve Cenab-ı Allah'tan bu camiinin tamamlanması yönünde sizlere muvaffakiyetler vermesini niyaz ediyoruz."


Temel atma programı ve konuşmalardan sonra tüm cemaatin katılımı ve tekbir ve salavatlarla Milletvekili Ahmed Marcouch, HDV Din isleri Müşaviri Prof Dr Mustafa Ünver, PvdA Milletvekili Selçuk Öztürk, SP Genel Başkan Danışmanı Dr. Fatih Erbakan, Ayasofya Camii Başkanı Osman Paköz, Rotterdam Din isleri Ataşesi Dr. İsmail Hilmi Bilgili, Proje Müdürü Dursun Kılıç ve Dr. Ahmed Mizar tarafından projenin maketi tanıtıldı.


SÜLEYMANİYE CAMİİNİN BENZERİ OLACAK


Amsterdam Ayasofya (Westermoskee) Camiinin Avrupa'da pek benzeri olmayan tamamen Osmanlı mimarî tarzında yapılmış bir camii olması planlanıyor. Ayasofya Camii'nin alanının bulunduğu Piri Reis Bulvarı'nın (Piri Reis Plein) adı daha önce semt belediyesi tarafından halkın onayına sunularak tesbit edilmişti. Ayasofya Camii 1114 metrekare üzerine kurulacak ve İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nin benzeri olacak. Camiiye 41 metre uzunluğunda iki şerefeli bir minare yapılacak ve camii içerisinde kadınlar için ayrıca bir ibadethane bulunacak. Camii şadırvanı, kütüphanesi, konferans salonu ile tam bir külliye şeklinde inşa edilecek ve Aralık 2014 yılında açılışı yapılacak.


Zaman Gazetesi


Geri Dön