23 / 04 / 2024

Andriake Antik Kenti'nde Likya Müzesi kurulacak!

 Andriake Antik Kenti'nde Likya Müzesi kurulacak!

Myra ve Andriake Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Çevik ''Antik liman kentinin tamamı açık hava müzesi olarak granarium ve agora ile, 15 ay sonra restorasyon çalışmaları tamamlanınca ziyarete açılacak. O zaman burada özel bir Likya Müzesi ortaya çıkacak'' de




Myra ve Andriake Antik Kentleri Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazı çalışmaları devam eden Adriake Antik Kenti'ne 15 ay içinde bir Likya Müzesi kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. 


Myra ve Andriake Antik Kentleri Kazı Heyeti Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Andriake Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarına ek olarak, bir de müze kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 8,6 milyon lira bedelle ihale ettiği müze projesini yaklaşık 15 ayda tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Çevik, müzede Likya'nın kültürü, sanatı, St. Nikolaos'un yaşamı, erken Hristiyanlık dönemi ve 2. yüzyıldaki antik liman işleyişiyle ilgili bölümlerinin tematik olarak işleneceğini belirtti. 


Müzenin bir bölümünü ise zamanın sanatçılarının ürettiği, Likya eserlerinin izlerini yansıtan modern çalışmalara ayıracaklarını ifade eden Çevik, bu bölümün daha dinamik olmasını istediklerini, bu nedenle seramik, cam, heykel gibi her alandan sanatçıların Likya'dan esinlenerek yaptıkları eserlerin bu bölümde sergileneceğini anlattı. 


Müzenin çok güzel olmasını istediklerini vurgulayan Çevik, şunları söyledi: 


''Çok iddialı başladık. Sayın Bakanımızın ve bizim ortak hayalimiz olarak başladı. Burada sadece müze olacak granarium (tahıl ambarı) değil, doğusundaki liman agorası ve plakomada da restorasyon çalışmaları yürütmeye başladık. Antik liman kentinin tamamı açık hava müzesi olarak Granarium ve agora ile, 15 ay sonra restorasyon çalışmaları tamamlanınca ziyarete açılacak. O zaman burada özel bir Likya Müzesi ortaya çıkacak.'' 


Çevik, müzenin Antalya'nın batısında tarih ve kültürel mirasın olduğu bölgede ikinci bir müze olarak katkı sağlayacağını dile getirerek, Demre'de yükselecek turizmin Kaş, Finike, Kumluca gibi yerleşimlere de büyük katkı sağlayacağını vurguladı. 


Çevik, dört yıl boyunca kazıları tamamlanarak restore edilen onurlandırma anıtları, liman yapıları, sinagog, kilise, hamam ve dükkanların açılacak olan müzenin çevresinde korunmuş ve izlenebilir nitelikte anıtsal yapılar olarak çok etkileyici olacağına dikkat çekerek, Myra tiyatrosundaki çalışmaların da hızla ilerlediğini söyledi. 



Çevik, şunları kaydetti: 


''Teknemizi de tamamlayıp limana bağladığımızda iki yıl içinde çok güzel şeyler göreceğiz. Birkaç sene sonra Demre'nin turizmde yerinin çok yükselmesini bekliyorum. Bugün 500-600 bin kapasiteli günübirlik turizm hareketliliği var. Ancak bu eserler ortaya çıktığında kalıcı 2 milyon turistin burada olacağını tahmin ediyoruz. Asıl o zaman bir hac merkezine yakışacağına inanıyorum. Çalışmalarımız o günlere bir hazırlıktır. Parlak günler Demre'yi bekliyor, biz de bunun için çok çalışarak hem Demre'ye hem de ülkemize büyük armağanlar vermek istiyoruz. Bunun için sadece kapsamlı kazılar yapmıyor, restorasyon, müzecilik alanlarında da büyük gayret gösteriyoruz. Kazı kapsamında yurt içinde ve yurt dışında yaptığımız sosyal ve kültürel etkinliklerle halka ve turizme ayrıca katkı vermeye çalışıyoruz.'' 


Çevik, Myra ve Andriake'nin bölgenin en büyük tiyatrosu, iki kilometre çapında geniş bir metropol ve klasik çağda kaya mezarlarıyla büyük bir kent olduğunu, Bizans döneminde ise bölgenin yönetim kenti olduğunu sözlerine ekledi. 

     

AA / Muhabir: Mehmet Çakmak 

      Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu


Geri Dön