26 / 04 / 2024

Ankara Kalesi'ndeki kilise 12 milyon TL'ye satılcak!

Ankara Kalesi'ndeki kilise 12 milyon TL'ye satılcak!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün parsel sorgulama uygulamasında kilisesi olarak görünen taş bina, 12 milyon TL’den satışa çıkarıldı.



Ankara'da bulunan kargir kilise satışa çıkarıldı. Yüzyıllar önce kilise olduğu söylenen taş bina için hazırlanan ilanda, 'Ankara Kalesi’nin dış duvar aksı üzerine taş bina kilise olarak inşa edilmiş olmasıdan dolayı  Ankara  manzaralıdır. Uzun yıllar bu amaçla kilise olarak kullanmıştır. Geniş bir avluya sahiptir. Avlusunda eski Ankara evleri mevcuttur. Restorasyon sırasında bu eski Ankara evleri amaca uygun olarak düzenlenebilir' ifadeleri kullanıldı.

Ankara Kalesi ndeki kilise 12 milyon TL ye satılcak!

Turizm için kullanılabilir

Hürriyet'te yer alan habere göre, binanın satışını yapan gayrimenkul uzmanı Yasemin Özmen, 'Buranın bir an önce kent turizmine katılmasının Ankara’nın marka değerine farklı bir değer katacağı düşüncesindeyiz. Bu konuda projesi olan kişi, şirket, vakıf, ve kuruluşlarla görüşmeye açığız' dedi.

Binanın satışı için hazırlanan broşürde, Ankara’da bulunan Ermeni okul ve ibadethaneleri hakkında gezgin notlarından edinilen bilgilere göre 1555 yılında Hans Dernschawn, kale içinde ufak ve karanlık bir Ermeni kilisesi olduğu yazıyor. 1716 yılında Fransız gezgin Tournefort, kale içindeki Ermeni kilisesinden bahsetmektedir. Dolayısıyla bu bina, kilise olarak yapılmış, uzun yıllar bu amaçla kullanılmıştır şeklinde ifadeler yer alıyor.

Broşürde dikkat çeken başka bir yazı ise iki yer altı tüneliyle ilgili. Bu tünellerden en uzununun kilisenin önünden başladığı belirtilen broşürde, 'İç Kale’deki Haç Kilisesi’nin önünde başlayıp, Hatip Çayı’na kadar inen tünel, geçitlerin en uzunudur. Bazı yerlerde 30 dereceye varan eğime sahip geçit halen doğal etkenler yüzünden kapalı durumdadır. İkinci geçit ise Hatip Çayı’na yakın bir yamaçta başlar ve 27 metre uzunluğundadır' şeklinde açıklamalar bulunuyor.

Ankara Kalesi ndeki kilise 12 milyon TL ye satılcak!

İnternetteki ‘restorasyon’ forumlarında evin altında mermer sütunlardan oluşan odaların ve Hacıbayram Camisi’ne giden bir dehlizin olduğu söyleniyor. Başka bir sitede ise kültür dönemi Ortaçağ, mimari üslubu Bizans devri olan binanın tescilli olduğu vurgulanıyor.

Tapuda kilise olarak görünüyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün parsel sorgulama uygulamasında bina, ‘kargir (taş veya tuğladan yapılan) kilise’ görünüyor.


Geri Dön