25 / 04 / 2024

Antalya Ambarlar'daki yapılar tehlike altında!

Antalya Ambarlar'daki yapılar tehlike altında!

Bezirgan Ambarlar'da 350 yıllık tarihi kültürel miras olan yapılar korunmaya alınmazsa yok olacak. 



Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Bezirgan Köyü'nde (mahallesi) Likya lahitlerinden esinlenerek yapılan 350 yıllık tarihi ve kültürel miras Bezirgan Ambarlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sözcü'den İsmail Arkın'ın haberine göre; Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ismail Akın'ın haberine göre; Kaş ve Kalkan bölgesinin merkezi konumundaki Bezirgan Köyü'ndeki tarihi tahıl ambarları farklı mimari ve ahşap dokusuyla bugünde görenlerin ilgisini çekiyor. 

150 yıl önce toplam 125 yapı olduğunu, bugün bunlardan 98 tanesinin ayakta kalmayı başara bildiğini söyleyen Bezirgan Mahallesi Muhtarı Salih Sanca; "Bezirgan Köyü, Kaş'a 42, Kalkan'a 12 kilometre uzaklıktadır. Burada köyün simgesi haline gelen atalarımızdan bize miras olan tahıl ambarlarının, Likya mimarisine, lahitlere benzemesi ve Likya yolu üzerinde bulunmasi köyün geçmişte ticaret merkezi olduğunu gösteriyor. Yan yana Salih dizili birer lahiti andıran 98 ambar, farklı mimari yapısıyla turistlerin uğrak yeri olmuştur.

Antalya Ambarlar daki yapılar tehlike altında!

Bugün yapılardan çok azı tahıl ambarı, bir kısmının kış aylarında sahil kesimindeki evlerine giden köy sakinlerince eşya deposu halinde kullanılmaktadır. Kültür htar ve Turizm Bakanlığı başta olmak Barıca üzere, Antalya Valiliği'nin de kat kılarıyla atalarımızdan miras kalan bu ambarların onarımı, çevre düzenlenmesi yapılarak korunmaya alınması için yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Antalya Demre Sanayi Sitesi'nin inşaatı yeniden başladı! 


Geri Dön