24 / 04 / 2024

AOÇ'de 4 imzayla sit derecesi düşürüldü!

AOÇ'de 4 imzayla sit derecesi düşürüldü!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, düzenlediği olağan basın toplantısında Atatürk Orman Çiftliği'ni gündeme aldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti...



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, düzenlediği olağan basın toplantısında Atatürk Orman Çiftliği'ni gündeme aldı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Devlet mezarlığının bulunduğu alandaki protokol girişinin Başbakan'ın talimatıyla değiştirilmesine ilişkin bir plan var. Protokol yolu bu plan çerçevesinde şu anda iptal edilmiş. Protokol yolu ile alana doğrudan ulaşırken, labirent gibi yollarla ulaşım öngörülüyor. Alanın değeri yok ediliyor, bu yola ilişkin hukuki süreci devam ettireceğiz.
Başbakanlık hizmet binasının yakınındaki Marmara Oteli'nin de bulunduğu alanın SİT derecesi düşürüldü. Başbakanlık hizmet binası ile paralel Başbakanlık konutu yapılabileceği endişesini taşıyoruz.
Böyle önemli bir kararın dört kişinin imzası ile alınması manidar.
Dokuz koruma kurulu üyesinden, dördünün imzası ile SİT derecesi düşürülüyor. Koruma kurulunun kararını tehlikeli buluyoruz.
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise, AOÇ'de atılan adımların ideolojik olduğunu vurguladı.
Candan, sözlerine şöyle devam etti: " Başbakanlık hizmet binasının etrafının kırk metrelik yollarla çevrileceğini ve güvenlik koridoru oluşturulacağını söylemiştik. Bu şimdi gerçek oldu. Bu yollara ilişkin koruma amaçlı nazım imar planı krokisinde, 'Ak-Saray'n etrafı kırk metrelik yollarla çevrilmiştir.
Başbakanlık hizmet binasının karşısına gelen Devlet mezarlığı protokol yolu, tören alanının ana girişidir. Bu planla tören alanı girişi kapatılmaktadır. Cumhuriyet döneminde şehit düşenlere, tarihsel ve doğal sit alanlarına tahammülsüzlüğün göstergesi olarak süreç ortada durmaktadır. Yine AOÇ ile ilgili TOKİ'nin açıklaması var.  TOKİ  bir dönem AOÇ arazisi olan alanı ABD Büyükelçiliği'ne devrettiğine dair açıklama yaptı. Biz bu mücadeleyi uluslararası düzeye taşıyacağız. Emperyalizm mücadelesi veren bir liderin adını taşıyan bir alanın ABD Büyükelçiliği'ne devrinin ne anlama geldiğini biliyoruz. Uyardık anlamadılar, mücadeleyi uluslararası alana taşıyacağız. Bunun siyasi sorumluluğu sadece meslek odası olarak bizde değil muhalefet partilerindedir. Bu nedenle, CHP, BDP ve MHP genel başkanlarından Atatürk Orman Çiftliği sürecini paylaşmak ve yapılması gerekenlerle ilgili randevu talep ettik. Mücadelemiz devam ediyor."


Ankara Başkent

Geri Dön