23 / 04 / 2024

Fatma Güldemet Sarı: Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır!

Fatma Güldemet Sarı: Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır!

Sarı: "Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır. . Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacaktır" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Suriçi bölgesinin kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gerektiğini belirterek, "Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacaktır. Bu çalışma kesinlikle rant amaçlı değildir" dedi.


Sarı, "Yapı Malzemeleri Mobil Denetim Sisteminin 81 ile Yaygınlaştırılması Programı"nın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin "Sur ve Cizre başta olmak üzere bölgedeki bazı ilçelerde yaşanan operasyonlar ve çatışmalar var. İlçeler harabeye dönmüş durumda. Bakanlık olarak sizin ilçelere yönelik projeleriniz neler" sorusu üzerine Sarı, şunları söyledi:


"Kentsel dönüşüm projelerimiz çerçevesinde riskli bölgelerde zaten dönüşüm çalışmamız bütün Türkiye genelinde var. Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerimizde de operasyonların en kısa zamanda biteceğini düşünerek oraya da bir zarar tespit çalışması ekibi göndererek durum tespiti yapacağız. İçişleri Bakanlığımızla görüşerek özellikle o bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı gerçekleşiyorsa bu ihtiyacı Bakanlığımız,  TOKİ  ve ilgili kurumlarla beraber en kısa zamanda gerçekleştirme noktasında çalışmaları başlatacağız." 


Suriçi'nin "kentsel sit alanı" ilan edildiğini dile getiren Sarı, 2012'de dönemin belediye başkanı ve belediye meclis üyelerince koruma amaçlı imar planı oluşturulduğunu hatırlattı.


Bugüne kadar imar planı uygulanmadığı için Suriçi bölgesindeki gecekondu yapılaşmasının temizlenemediğini anlatan Sarı, şöyle devam etti:


"Sanki Suriçi'nde bir TOKİ yapılaşması olacakmış gibi, rant amaçlı bir yapılaşma olacakmış gibi o bölge halkının yanlış yönlendirildiğine dair bilgiler alıyoruz. Suriçi bölgesi kentsel sit alanıdır. Kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacaktır. Kesinlikle bu çalışma rant amaçlı değildir. Bu çalışmanın temeli 2012'de o dönemin büyükşehir belediye başkanı ve meclis üyelerinin imzaladığı koruma amaçlı imar planı çerçevesinde yapılacaktır.


Zaten geçmişte karar verilmiş olan koruma planının farklı şekilde değerlendirilip gündeme getirerek kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Suriçi bölgemizin bu vesileyle hem kültür, tarihi, inanç mirasımız anlamında canlanması Türkiye'nin en önemli turizm alanı haline gelmesi için de elimizden gelen çalışmayı Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapacağımızı söylüyoruz."


- "Ödenek kısmı, bizim görevimiz dahilinde değil"

Bakan Sarı, bu bölgelerde sadece kent, bina değil eğitim, sağlık gibi her türlü alanda rehabilitasyon çalışması gerçekleşeceğini ifade etti.


"Bu ilçelerde Bakanlık inşayı mı yoksa vatandaşlara ödenek tahsis edilmesini mi sağlayacak" sorusuna Sarı, şu yanıtı verdi:


"Ödenek kısmı bizim görevimiz dahilinde değil ilgili bakanlıklarla ilgili bir durum, Zaten yasada belirtilen çerçeveler şeklinde yapılacaktır. Bizim görevimiz daha önce başka illerde, ilçelerde nasıl yapıyorsak kentsel dönüşüm alanlarının tespiti, imar planı düzenlemelerinin yapılması, rezerv alanlarının sağlanması ve bu alanların imara açılması noktasındadır. Rezerv alanları, zaten Suriçi'nde daha önceki çalışmalarda da belirtilmiş olup, Sur ilçemizin biraz daha dış mahallelerinde TOKİ veya başka bir kurum aracılığıyla yapılabilir, yap-sat şeklinde de olabilir. Bu rezerv alanlarında konut inşası yapılacaktır. Burada kentsel dönüşüm ihtiyacı olan bir konut bölgesi varsa bu, rezerv alanlarında çözülecektir." 


Hakkari ve Şırnak'ta kent merkezlerinin Yüksekova ve Cizre'ye kaydırılması halinde Bakanlığın bir rol üstlenip üstlenmeyeceği sorusuna karşılık da Sarı, kendilerine bir görev verilmesi halinde gerekeni yapacaklarını belirtti.


AA


Haber Diyarbakır Olay'da şu şekilde yer aldı;


Bakan Sarı, program öncesi girişte gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Terör operasyonlarının aralıksız sürdüğü Şırnak'ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır'ın Sur ilçelerinde harap olan evlere yönelik ne tür projelerin hayata geçirileceği sorusu üzerine Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm projelerimiz çerçevesinde riskli bölgelerde zaten dönüşüm çalışmamız Türkiye genelinde var. Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerimizde de operasyonların en kısa zamanda biteceğini düşünerek oraya da bir zarar tespit ekibi göndererek durum tespitini yapacağız. İçişleri Bakanlığımızla görüşerek özellikle o bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı geri çekleliyorsa bu ihtiyacı Bakanlığımız, TOKI ve ilgili kurumlarla beraber en kısa sürede gerçekleştirme noktasında çalışmaları başlatacağız'' dedi.


"SUR İÇİNDEKİ ÇALIŞMA RANT AMAÇLI DEĞİL"

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi surların bulunduğu kısmın "kentsel sit alanı" ilan edildiğini hatırlatan Bakan Sarı, 2012 yılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri tarafından koruma amaçlı imar planının gerçekleştiğini belirtti. Bakan Sarı, o günden bugüne kadar imar planı uygulamaya geçirilmediği için Sur içi bölgesinin gecekondu yapılaşmasının temizleyemediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bugün o bölgeden bize gelen haberler sanki Sur içinde TOKİ yapılaşması bir rant amaçlı yapılaşma olacakmış gibi o bölge halkının yanlış yönlendirildiğine dair bilgiler alıyoruz. Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokusunu koruyacak bir çalışma yapılacaktır. Kesinlikle bu çalışma rant amaçlı bir çalışma değildir. Bu süreci geçmişte zaten karar verilmiş olan bir koruma planını farklı şekilde değerlendirip gündeme getirerek kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sur içi bölgemizin hem kültür mirasımız hem tarihi ve inanç mirasımız anlamında canlanması, Türkiye'nin en önemli turizm alanı haline gelmesi için de elimizden gelen çalışmayı yapacağımızı söylüyoruz zaten. 

Burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir. Bu bölgelerde sadece kent, bina anlamında değil eğitim, sağlık, her türlü alanlarda burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir.'


"YASADA BELİRTİLEN ÇERÇEVEDE YAPILACAK"

Ödenek kısmının ilgili bakanlıklarla ilgili bir durum olduğunu söyleyen Sarı, "Yasada belirtilen çerçevelerde yapılacaktır. Bizim görevimiz başka illerde, ilçelerde nasıl yapıyorsak kentsel dönüşüm alanlarının tespiti, imar planı düzenlemelerinin vapılması, rezerv alanlarının sağlanması ve bu aşanların imara açılması noktasındadır. Rezerv alanları da zaten belirtilmiş olup, Sur ilçemizin dış mahallerinde de TOKİ veya başka kurum aracılığıyla yapılabilir bu. Bu alanlarda olacaktır. Rezerv alanlarında konut inşası yapılacaktır" ifadelerini kullandı. 


ŞIRNAK VE HAKKARİ'NİN TAŞINMASI

Cizre ve Yüksekova'nın il merkezi olmasına yönelik projeye ilişkin olarak ise Bakan Sarı, "Bize bir görev verilirse bunu gerçekleştireceğiz. 

Geri kalan Sayın Başbakanımız ve İçişleri Bakanlığımızın bilgisi dahilinde gerçekleşecektir. Biz bir talimat gelirse yapmamız, üzerimize düşen görev olursa bunları yaparız" dedi. 


Diyarbakır Olay



Haber Diyarbakır Söz'de şu şekilde yer aldı;


Diyarbakır'ın Sur ilçeisine ilişkin, "Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir; D! kİYARBAKIRÇevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güidemet Sarı, şiddet ve terör saldırıları dolayısıyla harap olan Sur ilçesine ilişkin, 'Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokusunu koruyacak bir çalışma yapılacaktır'' dedi. 

'Yapı Malzemeleri Piyasa Gözetim ve Denetimi Mobil Sisteminin Sİ ile Yaygınlaştırılması Programı na katılan Bakan San, program öncesi girişte gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Terör operasyonlarının aralıksız sürdüğü Şımak'ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır'ın Sur ilçelerinde harap olan evlere yönelik ne tür projelerin hayata geçirileceği sorusu üzerine Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm projelerimiz çerçevesinde riskli bölgelerde zaten dönüşüm çalışmamız Türkiye genelinde var. Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerimizde de operasyonların en kısa zamanda biteceğini düşünerek oraya da bir zarar tespit ekibi göndererek durum tespitini yapacağız. İçişleri Bakanlığımızla görüşerek özellikle o bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı gerçekleşiyorsa bu ihtiyacı Bakanlığımız, TOKİ ve ilgili kurumlarla beraber en kısa sürede gerçekleştirme noktasında çalışmaları başlatacağız' dedi. 


"SUR İÇİNDEKİ ÇALIŞMA RANT AMAÇLI DEĞİL"

Sur ilçesinde tarihi surların bulunduğu kısmın "kentsel sit alanı'" ilan edildiğini hatırlatan Bakan San, 201 2 yılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri tarafından koruma amaçlı imar planının gerçekleştiğini belirtti. Bakan Sarı, o günden bugüne kadar imar planı uygulamaya geçirilmediği için Sur içi bölgesinin gecekondu yapılaşmasının tem izlenemediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: Bugün o bölgeden bize gelen haberler sanki Sur içinde TOKİ yapılaşması bir rant amaçlı yapılaşma olacakmış gibi o bölge halkının yanlış yönlendirildiğine dair bilgiler alıyoruz. Sur içi bölgesi kentsel sit alanıdır ve kentsel sit alanı çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokusunu koruyacak bir çalışma yapılacaktır. 

Kesinlikle bu çalışma rant amaçlı bir çalışma değildir. Bu süreci geçmişte zaten karar verilmiş olan bir koruma planını farklı şekilde değerlendirip gündeme getirerek kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sur içi bölgemizin hem kültür mirasımız hem tarihi ve inanç mirasımız anlamında canlanması, Türkiye'nin en önemli turizm alanı haline gelmesi için de elimizden gelen çalışmayı yapacağımızı söylüyoruz zaten. Burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir. Bu bölgelerde sadece kent, bina anlamında değil eğitim, sağlık, her türlü alanlarda burada bir rehabilitasyon çalışması gerçekleşecektir. 


' "YASADA BELİRTİLEN ÇERÇEVEDE YAPILACAK"

Ödenek kısmının ilgili bakanlıklarla ilgili bir durum olduğunu söyleyen San, "Yasada belirtilen çerçevelerde yapılacaktır. Bizim görevimiz başka illerde, ilçelerde nasıl yapıyorsak kentsel dönüşüm alanlarının tespiti, imar planı düzenlemelerinin yapılması, rezeıv alanlarının sağlanması ve bu aşanların imara açılması noktasındadır. Rezerv alanları da zaten belirtilmiş olup, Sur ilçemizin dış mahallerinde de TOKİ veya başka kurum aracılığıyla yapılabilir bu. Bu alanlarda olacaktır. Rezerv alanlarında konut inşası yapılacaktır" ifadelerini kullandı. 


Diyarbakır Söz 


Haber, Habertürk'te şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, dün katıldığı 'Yapı Malzemeleri Mobil Denetim Sistemi Programı'nm ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sur, Cizre ve Silopi'ye ilişkin soru üzerine Sarı, "Cizre, Silopi gibi ilçelerimizde de operasyonların en kısa zamanda biteceğini düşünerek oraya da bir zarar tespit çalışması ekibi göndereek durum tespiti yapacağız. İçişleri Bakanlığı'mızla görüşerek özellikle o bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı gerçekleşiyorsa bu ihtiyacı bakanlığımız, TOKİ ve ilgili kurumlarla beraber en kısa zamanda gerçekleştirmek için çalışma başlatacağız" diye konuştu. 


'RANT AMAÇLI YAPILAŞMA YOK'

Sarı, bugüne kadar imar planı uygulanmadığı için Suriçi bölgesindeki gecekondu yapılaşmasının temizlenemediğini ifade etti. Suriçi'nde bir TOKİ yapılaşması ya da rant amaçlı yapılaşma olacakmış gibi yanlış bilgiler aldıklarını kaydeden Sarı, "Suriçi bölgesi kentsel sittir. Kentsel sit çerçevesinde korunması gereken bir bölgedir. 

Kültür ve tabiat varlıklarımızla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla burada tarihi dokuyu koruyacak bir çalışma yapılacak" dedi. 

Sarı, bu çalışmanın, 2012'de o dönemin büyükşehir belediye başkanı ve meclis üyelerinin imzaladığı koruma amaçlı imar planı çerçevesinde yapılacağını anlattı. Bakan Sarı, Suriçi'nin kültür, tarih ve inanç mirasının korunarak önemli bir turizm alanı haline gelmesinin de sağlanacağını dile getirdi. Sarı, bu bölgelerde sadece kent, bina değil eğitim, sağlık gibi her türlü alanda rehabilitasyon çalışması gerçekleştirileceğini ifade etti.


Habertürk 


Geri Dön