28 / 03 / 2024

Fatma Güldemet Sarı'nın önceliklerinden biri konut!

Fatma Güldemet Sarı'nın önceliklerinden biri konut!

Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın önceliklerinden biri konut olacak. Konut hesabı açana yüzde 15 kamu desteği verilecek, emekliler de 250 lira taksitle ev alacak.



64'üncü Hükümet'in iş başı yapmasıyla birlikte gözlerin odaklandığı adreslerden biri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Özellikle dar gelirliler ve emekliler ile izinsiz yapılarına kentsel dönüşüm bekleyenler, yeni Bakan Fatma Güldemet Sarı'nın atacağı adımları bekliyor. 


YÜZDE 25 PEŞİNAT

Hükümet, geliri düşük kesimlerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak adımları hızla atacak. İşte Bakan Sarı'nın, TOKİ'yi devreye sokarak atacağı öncelikli adımlar:  


EMEKLİlER HEYECANLI

Bakan Sarı'nın önceliklerinden biri 'alt gelir gruplları'nın konuta erişimini artırmak olacak. TOKİ, bu süreçte başrolü oynayacak. Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 devlet katkısı sağlanacak. Büyük heyecanla bekleyenler arasında emekliler de ilk sırada. Çünkü emekliler için aylık 250 TL bedelle, 240 taksitle konut edinme imkanı planlanıyor. Bu proje için de Bakan Sarı, TOKİ'yi devreye sokacak. TOKİ, 2003 yılından itibaren inşaatına başladığı 679 bin 382 konutun yaklaşık 546 binini, eylül ayı itibarıyla sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte tamamlamıştı. Yeni projeler hızla devreye sokulacak. 


İzinsiz yapıya elektrik-su

İzinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önceliklerinden biri olacak. Ancak bu adım "kentsel dönüşüm yapılması şartı"na bağlı olacak. İmar Kanunu'nda da değişiklik, yeni Bakan'ın gündeminde bulunuyor.


Kentlere 'estetik' dokunuş

Bakanlık 'kentsel dönüşüm'ü yeni dönemle birlikte 'estetik' yönü öne alarak gerçekleştirecek. Bakan Sarı, üzerinde çalışılan 'Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi'ne son şeklini verecek. 'Afet riski yüksek alanlar', 'artı değer üretme potansiyeli yüksek alanlar' ve 'projeden yararlanacak kişi sayısı' gibi kriterlerle önceliklendirme yapılacak. 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli, 'faizsiz bono' olarak ifade edilen 'sukuk' gibi finansman araçlarını devreye sokacak olan Bakanlık, 'yatay yapılaşma'ya odaklanacak.  Hükümet Programı'nda da, "Hedefimiz şehirlerimizi insan dostu, çevre dostu, estetik hale getirmektir" denilmişti. 


Fatma Güldemet Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu!



Akşam 




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


64'üncü Hükümet, toplumun: tüm kesimleri gibi emeklileri de rahatlatacak düzenlemelere imza atacak. Hükümet'in önceki gün açıkladığı program, büyük heyecan yarattı. İntibak ve ev müjdeleri programda yer aldı. 


Programın sosyal ayağına göre; düşük maaşlı ve ev sahibi olmayan emekli kalmayacak. Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi, alınacak tedbirlerle yükseltilecek. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek. Bir başka deyişle, maaşlara 100 lira zam yapılacak. Çalışan emekliden kesilen yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak. Emekliler, TOKÎ eliyle ev sahibi olacak. 250 liradan başlayan taksit ve 240 aya varan vade imkanıyla, kirada oturan emekliler ev hayaline kavuşacak. 


MAKAS DARALACAK 

İntibak ve ev müjdelerinin programda yer alması, emeklileri sevindirdi. Düşük maaşların artırılmasıyla, intibak isteyen emekliler muradına erecek. 

Gelirler artarken, emekliler arasındaki maaş makası daralacak. Düşük ve yüksek emekli maaşları arasındaki fark azalacak. 


355 LİRA ZAM GELDİ

Hükümet düşük maaşlı emekliler için daha önce de pek çok düzenlemeye imza atmıştı. 2000 yılından önce emekli olanlara .355 lirayı bulan intibak artışı yapılırken; geçtiğimiz Temmuz ayında da maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira ekstra zam verilmişti. Maaşı bin lira ve altında olanlar 100 lira seyyanen zamdan faydalanırken, bin ile bin 100 lira arasındaki aylıklar da bin 100 liraya tamamlanmıştı. 4 ay önceki ekstra zamdan yararlanan emekliler, önümüzdeki günlerde çıkarılacak yasayla verilecek 100 liralık zammı da alabilecek. 


Takvim




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


64'üncü Hükümet, toplumun tüm kesimleri gibi emeklileri de rahatlatacak düzenlemelere imza atacak. Hükümet'in önceki gün açıkladığı program, büyük heyecan yarattı. İntibak ve ev müjdeleri programda yer aldı.


Programın sosyal ayağına göre; düşük maaşlı ve ev sahibi olmayan emekli kalmayacak. Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi, alınacak tedbirlerle yükseltilecek. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek. Bir başka deyişle, maaşlara 100 lira zam yapılacak. Çalışan emekliden kesilen yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak. Emekliler,  TOKİ  eliyle ev sahibi olacak. 250 liradan başlayan taksit ve 240 aya varan vade imkanıyla, kirada oturan emekliler ev hayaline kavuşacak.


MAKAS DARALACAK

İntibak ve ev müjdelerinin programda yer alması, emeklileri sevindirdi. Düşük maaşların artırılmasıyla, intibak isteyen emekliler muradına erecek. Gelirler artarken, emekliler arasındaki maaş makası daralacak. Düşük ve yüksek emekli maaşları arasındaki fark azalacak.


355 LİRA ZAM GELDİ

Hükümet, düşük maaşlı emekliler için daha önce de pek çok düzenlemeye imza atmıştı. 2000 yılından önce emekli olanlara 355 lirayı bulan intibak artışı yapılırken; geçtiğimiz Temmuz ayında da maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 lira ekstra zam verilmişti. Maaşı bin lira ve altında olanlar 100 lira seyyanen zamdan faydalanırken, bin ile bin 100 lira arasındaki aylıklar da bin 100 liraya tamamlanmıştı. 4 ay önceki ekstra zamdan yararlanan emekliler, önümüzdeki günlerde çıkarılacak yasayla verilecek 100 liralık zammı da alabilecek.



Posta


Geri Dön