18 / 04 / 2024

Apartman aidatı bankaya yatırılır mı?

Apartman aidatı bankaya yatırılır mı?

Apartman aidatı, apartmandaki ortak alanlarda yapılan harcamalar için ödeniyor. Apartman aidatı için bankaya hesap açılabiliyor. Peki, apartman aidatı bankaya yatırılır mı? Apartman aidatı nasıl toplanır?



Apartman aidatı bankaya yatırılır mı?

Apartman aidatı, apartmandaki ortak alanlarda yapılan harcamalar için ödeniyor. Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.


Kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları bulunuyor.


Peki, apartman aidatı nasıl toplanır? Apartman aidatı bankaya yatırılır mı?


Apartman aidatı için bankaya hesap açılabiliyor. Apartmana banka hesabı açtırılması için apartman kat maliklerinin yapılan toplantıda bu konuda karar almaları gerekiyor. Banka hesabı açma süreci şu şekilde özetleniyor:


-Apartmana hesap açmak için öncelikle notere gidip noterden yönetici adına imza beyanname düzenleniyor. 


-Alınan imza beyannamesinin ardından ilgili vergi dairesinden potansiyel vergi numarası alınıyor.


-Vergi numarası, yöneticinin kimlik fotokopisi, imza beyannamesi ve karar defteri ile birlikte bankaya müracaat edildiğinde, banka apartman yönetim kurulu adına hesabı açabiliyor.


Apartman aidatı gecikme cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön