18 / 04 / 2024

İnşaat sektörü, 2010'u yatırım yılı ilan etti

İnşaat sektörü, 2010'u yatırım yılı ilan etti

Önde gelen inşaat firmaları bu yıl 5-6 milyar dolarlık yatırım yapacak



Diğer firmaların projeleriyle birlikte yaklaşık 10 milyar dolarlık projenin start alması bekleniyor. 2010 projelerini açıklayan şirketleri mercek altına aldık.

İnşaat sektörü 2010'u "yatırım yılı" ilan etti. Küresel ekonomik krizin etkisiyle geçen yılı suskun geçiren büyük inşaat firmaları, bu yıl yatırım üzerine yatırım yapacak. Ağaoğlu 3 milyar dolar, Dumankaya 525 milyon lira, Teknik Yapı 400 milyon dolar, İnanlar İnşaat 500 milyon lira, Sinpaş  400-500 milyon lira, Soyak 1 milyar lira, Sur Yapı 1 milyar euro ve artı 500 milyon dolar, DAP Yapı 300 milyon lira, Taş Yapı 450 milyon dolar, Kuzu Grup 600 milyon dolar, Akis 220 milyon dolar, Propa İnşaat 60 milyon dolar, Fi-Yapı 17 milyon lira ve Yeşil İnşaat 900 milyon liradan fazla yatırım yapacağını  açıkladı...

BAŞARILI KRİZ YÖNETİMİ
2009 yılının ilk 9 ayında verilen yapı ruhsatı sayısı, 2008'in aynı dönemine göre yüzde 17 düştü. 2009'un ikinci yarısında ekonomideki toparlanma ve kredi faiz oranlarının düşmesiyle beraber ertelenen birçok yeni proje hayata geçirildi.

Konut kredi faizleri yüzde l'in altına inince, 2009 yılı başında yaklaşık 37 milyar lira olan konut kredileri yüzde 9 artışla 40 milyar lirayı aştı. Konut üreticisi firmalar, 2009'da ellerindeki konut stokunu eritebilmek için art arda kampanyalar düzenledi. Bazı firmalar hayata geçirdikleri yeni projeleri peynir ekmek gibi satarken, bazıları zorlandı. Kısacası, 2009'da inişli çıkışlı bir grafik izleyen inşaat sektörü 2010 yılından daha umutlu.

KORKULAN OLMADI
Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, inşaat sektörünün 2009'a Amerika'da başlayan ve küreselleşen krizin etkisi altında girdiğini hatırlatıyor ve "Geçen yıl kendini ispatlamış markalar üretim ve satış anlamında sıkıntı yaşamadı. Bu dönemde, sisli havada gayrimenkulu güvenli bir = yatırım aracı tercih edenlerin alımları söz konusuydu. Ancak küresel mali krizin I dolaylı etkilerini öngöre-meyen ve gerekli tedbirleri almayan inşaatçılar oldukça büyük bir darbe aldı" diyor.

Umut Durbakayım, devletlerin aldığı ekonomik tedbirler ve desteklerin yanı sıra ve gayrimenkul sektörüne finansman sağlayan bankaların deneyiminin büyük bir yıkımın önüne geçtiğim düşünüyor.

Durbakayım, konut kredisi geri ödemesinde zorluk yaşayan tüketici sayısının korkulan seviyelere çıkmadığını vurguluyor.

"KRİZDE EN YÜKSEK CİROYU YAPTIK"
Ekonomik krize rağmen geçen yıl 5 projeyi hayata geçiren Ağaoğlu, 29 yıllık tarihinin en yüksek cirosunu elde etmiş. Ağaoğlu
Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu yıl da ekonomik göstergelerin 2009'dan farklı olmasını beklemiyor.
Ağaoğlu, benzer inişler çıkışlar   yaşanabileceğini, ancak 2010'un 2009'a oranla daha iyi bir yıl olacağını tahmin ediyor.

"2010'DA BÜYÜME OLUR"
Sur Yapı  Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da 2010 yılı için temkinli bir iyimserlik taşıyor. Elmas da geçen yıldan daha iyi bir yıl bekliyor. Ancak çok da büyük bir ivme kaydedileceğini sanmıyor.

2009'da inşaatın yüzde 20 küçüldüğünü belirten Elmas, sektördeki pozitif büyümenin yılın ikinci çeyreğinden sonra başlayaca-CHPTj ğını tahmin ediyor. Elmas, ^k«| 2010'da emtia fiyatlarının llv 1 da artmasını bekliyor. Emtiadaki artışın fiyatlara ve maliyetlere biraz yansıyacağını, 2010'un ilk çeyreğinden itibaren konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarının artabileceğini öngörüyor.

"GELİŞMELER UMUT VERİCİ"
Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, 2010 yılı için ekonomide öngörülen büyüme beklentisinin gayrimenkul sektörü için de umut verici gelişmeler vaat ettiğini düşünüyor. Çamlıbel'e göre yeni projeler için daha elverişli bir yatırım ortamı oluşacak: "Tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki artışla hareketlenen ekonominin gayrimenkul sektörüne de yansımasıyla birlikte, özellikle konut fiyatlarında ikinci çeyrekten itibaren bir miktar artış olabilir. 2010'da da modern yaşamın getirdiği ihtiyaçlara cevap verebilecek özelliklere sahip konut projelerinin ön plana çıkacağına inanıyoruz."

"2 BİN KONUT SATACAĞIZ"
Sinpaş  GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörü 2006 yılıyla karşılaştırıyor ve 2009'da konut üretiminin o parlak döneme göre yüzde 25 civarında küçülmeyle 600 binlerden 450 bin adetler gerilediğini vurguluyor. İnşaatçıların zorlu piyasa koşullarında ayakta durmaya çalıştığını ifade eden Çelik, 2010'un da geçen yıldan farklı geçeceğini düşünmüyor. Yatay bir seyir öngörüsüyle planlama yaptıklarını belirten Çelik, "Bu yıl yüzde 20 artışla 2 bin adet konut satmayı hedefliyoruz" diyor...

2010 yılının yeni projeleri

AĞAOĞLU
Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun 2010 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedeflediği çok sayıda proje var. Bunlardan ilki, yakın zamanda Emlak GYO'dan devralman Ayazma arazisi üzerinde yükselecek 3 bin 500 konutluk konut projesi. Basın Ekspress Yolu üzerindeki 503 ev-ofis-ten oluşan My Residence 212 projesine de bu yıl başlanacak. Ağaoğlu, Doğu Ataşehir'de başladığı My Towerland projesinin 4 bin konutu kapsayan yeni etapları bu yılı içinde bitirilecek. Çekmeköy ve Bahçelievler'de ise biner konutluk iki proje daha hayata geçirilecek. Ağaoğlu'nun 2010 yılında hayata geçirmeyi planladığı projelerin toplam yatırım tutarı 3 milyar doları aşacak.

TEKNİK YAPI
Teknik Yapı, bu yıl konut ağırlıklı projelere öncelik ve ağırlık verecek. Şirket, başta Ataşehir olmak üzere Kartal ve Kadıköy bölgelerinde 7 ayrı projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yine Kadıköy'de butik tarzda 2 proje başlatılacak. Firma, projelerde ağırlıklı olarak küçük, çok amaçlı, ihtiyaç duyulan konforu sunan, kolay kredi imkanı sağlayan, prim potansiyeline bağlı olarak kazançlı ve ekonomik dairelere yer verileceğini açıkladı.

Teknik Yapı, orta ve büyük ölçekli sayılabilecek projelerinin ikisini Ataşehir'de, üçünü ise Kartal'da inşa edecek. Konut projelerinin her biri 300 ile 400 arasında değişen dairelere sahip olacak. Firma, bu yıl için öngördüğü strateji kapsamında her projesinin yüzde 5 ya da 10'unu ticari birimlere ayrılacak.

Teknik Yapı, geçen haftalarda Batı Ataşehir'de inşa edeceği 220 dairelik Deluxia Suits ve 482 dairelik Deluxia Palace projelerini açıkladı. 275 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek projede, büyüklüğü 37 ile 131 metrekare arasında değişen 702 daire bulunuyor. Fiyatları 135 bin ile 492 bin lira arasında değişiyor. Teknik Yapı, söz konusu yedi proje için toplamda 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

DUMANKAYA
2009 sonunda Dumankaya Dizayn projesini lanse eden Dumankaya İnşaat, bu yıl yedi farklı konut projesi geliştirecek. Bu yedi proje, toplam 3 bin 404 adet konut üretimini kapsıyor. Firma yetkilileri, projelerin toplam yatırım tutarınınsa 525 milyon lira olmasını öngörüyor.

Dumankaya İnşaat, söz konusu yedi projenin altısını İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Tuzla-Aydmlı ve Kurtköy bölgelerinde gerçekleştirecek. Avrupa Yakası'nda ise 2010'un en önemli projeleri arasında yer alacağı düşünülen Bahçeşehir projesi start alacak. Bu bölgede 716 konut inşa edilecek.

İNANLAR İNŞAAT
Geçen haftalarda Terrace markasını Beşiktaş'tan sonra Sarıyer'e de taşıyacağını açıklayan İnanlar İnşaat'in halen ruhsat aşamasında 7-8 projesi var. Bunların yıl içinde art arda hayata geçirilmesi bekleniyor. Şirketin Sarıyer'de yapacağı ilk projenin adı Terrace Bahçe. İnanlar İnşaat, 4 bin metrekare arazi üzerine inşa edeceği bu proje için 30 milyon liralık yatırım yapacak. Büyüklüğü 56 ile 211 metrekare arasında olan 76 dairenin metrekare fiyatı 3 bin ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor.

İnanlar İnşaat, Sarıyer'in ardından Seyrantepe'de büyük bir projeye imza atacak.Firma,bu bölgede 65 katlı bir iş merkezi, konut ve otel konsep-ti inşa etmeye hazırlanıyor. Aslan tepe Stadyumu'nun hemen yanında yükselecek proje hazırlık aşamasında. İnanlar İnşaat'm Şişli'nin muhtelif yerlerindeki ve Fulya'daki arazilerindeki projeleri ise ruhsat aşamasında. Firma, bu yılın sonunda Kartal'da da yeni bir konut projesine imza atacak. Sultanahmet'teki arsada yapılacak otelse satılacak. İnanlar İnşaat, Sarıyer Zekeriyaköy'de inşaatına başladığı Terrace Bahçe için 30 milyon liralık yatırım yapacak. Seyrantepe'deki projenin yatırım tutarı 120 milyon dolar olarak açıklandı. Firmanın 2010 yılında inşa edeceği projelerin toplam yatırım tutarı ise 500 milyon lirayı bulacak.

TULİP
İstanbul Bahçeşehir'de inşa ettiği TulipTurkuaz projesi ile yükselişe geçen Tulip Gayrimenkul, bu yıl TulipTowers ve Tulip360 projelerine başlayacak. 2010 yılı içinde toplam 420 milyon liralık yatırım Erten yapacaklarını belirten Tulip Gayrimenkul  İcra Kurulu Başkanı Burak Erten, İtalyan şirketlerin kurduğu bir konsorsiyumun yeni projelerine ortak olduğunu açıkladı.

İstanbul Bahçeşehir'deki TulipTurkuaz projesine komşu konumdaki TulipTowers, bölgenin en lüks projesi olma iddiasında. 488 konut ve 39 bin metrekarelik AVM projesinden oluşan TulipTowers'm yatırım maliyeti 150 milyon lira. Tulip Gayrimenkul, bu projeyi rekabetçi bir fiyatla satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yıl içinde 150 adet konut satılması hedefleniyor.

Tulip360 ise İstanbul'un Esenyurt'ta bölgenin en yüksek lokasyonunda yer alıyor. Toplam 2 bin 400 konuttan oluşan Tulip360 projesinin ilk etabında bin 400 konut satışa çıkacak. Firma, metrekare fiyatını bin lira olarak belirledi. Bu projede yıl içinde bin adet konut satışı hedefleniyor. Tulip360 projesinin yatırım maliyeti ise 270 milyon lira.

YEŞİL İNŞAAT
Yeşil İnşaat, Beylikdüzü'ndeki Innovia projesinin 3 bin 350 konuttan oluşan üçüncü etabını ocak ayından itibaren satışa sundu. Toplam 14 bin konuttan oluşan projenin dört ve beşinci etaplarının da bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Firma yetkilileri, yine bu yıl içinde Sarıyer Zekeriyaköy ve Kartal'da iki yeni projeyi daha hayata geçireceklerini açıkladı. Yeşil inşaat, Topkapı'da ise bir plaza binası inşa edecek.

Yeşil Inşaat'm Beylikdüzü'nde 375 bin metrekare arazi üzerine inşa ettiği ve 5 etapta bitecek olan 14 bin konut, işyerleri, otel ve AVM'den oluşan projesinin toplam yatırım tutarı 900 milyon lirayı aşıyor. Innovia projesinin 40 bin kişiye yaşam alanı, yaklaşık bin kişiye de istihdam sağlaması bekleniyor.

SİNPAŞ
Sinpaş  GYO, bu yıl dört yeni projeye birden başlayacak. Mart ayında Küçükçekmece'de istanbul Sarayları projesine start verilecek. Yılın ikinci yarısında Şişli Bomonti'deki ikinci konut ve rezidans projesi başlayacak. 2010'un son aylarında ise  Ankara  Incek ve Çankaya'da iki yeni konut projesinin inşaatına başlanacak. Firma yetkilileri, konsept çalışmaları tamamlanan projelerin idari izin sürecinde olduğunu açıkladı.

Sinpaş'ın  İstanbul Küçükçekmece'de inşa edeceği istanbul Sarayları'nda bin 200, Şişli Bomonti projesinde ise 650-700 konut bulunuyor. Firma, Ankara Çankaya'da inşa edeceği konut projesinde 485, Incek'te ise 550 konut bulunacağını açıkladı. Sinpaş GYO, 2010 yılı için toplam 400-500 milyon liralık yatırım bütçesi belirledi.

TAŞYAPI
2010'u "yeni projeler yılı" ilan eden Taşyapı, bu yıl içinde dördü rezidans, ikisi de katlı otopark olmak üzere altı projeye imza atacak. Etiler'de 200 konut, Bağdat Caddesi Meteoroloji'de de 600 konuttan oluşan Four Winds projelerine başlanacak. Taşyapı, Altunizade'de ise daha önce STFA'nm merkezinin bulunduğu arazide rezidans projesi başlatacak. Seyrantepe'deki konut, ofis ve çarşı projeleriyle birlikte bu yıl içinde bin 300 konut inşa edilmiş olacak.

Taşyapı, Gayrettepe'de ve Seyrantepe projesinin içinde olmak üzere 2 adet de katlı otopark yapacak. Şirketin bu yıl içinde gerçekleştireceği projelerinin toplam yatırım tutarı 450 milyon doları bulacak.

Taşyapı, bir yandan da ünlü bir otel zinciriyle işbirliği yapmaya hazırlanıyor. Şirket, ikisini tamamlayıp üçünü de hızla bitirmeye çalıştığı toplam beş otelinin işletmesini bu zincire devredecek.

SOYAK
Soyak, bu yıl iki yeni projeye başlayacak. 2008'de izmir Karşıyaka'da inşaatına başlanan 2 bin 250 konutluk Soyak Siesta projesinin üçüncü etabının satışına bu yıl içinde başlanacak. Firma, yıl içinde biri izmir Zeytinalanı'nda, diğeri de İstanbul Kuzey Bahçeşehir'de olmak üzere iki yeni projeye daha start verecek.

Kuzey Bahçeşehir'deki 4 bin konutluk yeni projenin yılın ikinci çeyreğinde satışa çıkarılması planlanıyor. Soyak,  İzmir  Zeytinalanı'nda ise 200 bin metrekare arazi üzerine 170 bahçeli ev inşa edecek.

Soyak, istanbul Zincirlikuyu ve Levent'te ise iki ofis projesini hayata geçirecek. Firma böylece, konutta sahip olduğu tecrübe ve markasını ofis pazarına da taşımayı hedefliyor. Soyak'm 2010 yılında satışa sunacağı projelerin yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar lirayı buluyor.

SUR YAPI
Sur Yapı, ilkbaharda İstanbul Anadolu Yakası Çamlıca'da 150 bin metrekare arazi üzerine bin 500 konut, AVM ve ofis bloğundan oluşan yeni projesine start verecek. Yine bahar aylarında Kağıthane'de 30 metrekarelik bir AVM projesine başlayacak olan firma, yıl içinde izmir Karşıyaka'da Hayat ve Torunlar gruplarıyla ortak 30 bin metrekarelik AVM ve 25 bin metrekarelik rezidans projesi gerçekleştirecek.

Sur Yapı, yine bu yıl içinde istanbul Bayrampaşa'da 38 bin metrekarelik AVM ve 31 bin metrekarelik rezidans projesine başlayacak. Firma, son olarak Çekmeköy'de 50 bin metrekarelik AVM ve 500 konuttan oluşan bir projeyi hayata geçireceğini açıkladı. Sur Yapı, bu yıl 990 milyon euro artı 500 milyon dolarlık AVM, ofis ve konut yatırımı yapacak.

KUZU GRUP
Kuzu Grup, 2010'un ikinci yarısında İstanbul Anadolu Yakası'nda büyük bir konut projesine başlamaya hazırlanıyor. İstanbul Ataşehir'deki 3 bin konutluk projesine devam eden firma, yine bu yıl içinde Ankara Çukurambar'da 2 bin 500 konut ve 750 home ofisten oluşan projesine start verecek. Kuzu Grup, iki yeni proje için yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

AKİS
Akkök  Şirketler Grubu'nun gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akis Gayrimenkul Yatırımı, bu yıl 220 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Bahçeşehir'deki Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesine start verdi. Firma, İstanbul'un en büyük alışveriş merkezlerinden biriyle birlikte 348 rezidans, ortak yaşam alanları ve sosyal tesislerden oluşan bu projenin satışına başladı. AVM'nin yanı sıra 21 kartlı mavi ve 11 katlı yeşil kulelerden oluşan projede, büyüklüğü 67 ile 571 metrekare arasında değişen rezidans daireler yer alıyor. Fiyatları ise 186 bin ile 1 milyon 850 bin lira arasında değişiyor.

DAP YAPI
DAP Yapı, bu yıl üç yeni projeye başlayacak. Bunlardan ikisi İstanbul Maltepe, diğeri ise Çağlayan'da inşa edilecek. Bu projeler, 900-1.000 adetlik konut ve işyerlerini kapsıyor. Maltepe'deki proje, 11 bin metrekare arazi üzerine 212 konut-lu iki kule ve bir iş merkezinden oluşacak. Maltepe'deki gökdelenlerin de Dragos'taki gibi yelken konseptinde olacağı açıklandı.

Yine Maltepe'de E-5 otoyoluna yakın bir noktada inşa edeceği ikinci proje, 120 ve 140 metrelik iki kuleden oluşuyor. Suni bir göleti bulunacak projede 5 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip bir sosyal tesis inşa edecek. Binalarda yaşayanlar evlerine sandallarla gidip gelebilecek.

DAP Yapı'nın  Çağlayan'daki yeni Adliye Sarayı'nın yakınlarında inşa edeceği 300 ofislik iş merkezinin altında çarşı da olacak. Firmanın bu yıl içinde yapacağı yatırımların toplam maliyeti 300 milyon lirayı buluyor.

Fİ-YAPI
2010'u "projeleri tamamlama yılı" ilan eden Fi-Yapı, 2009'da planladığı  Fi-Yaka Tuzla 3 projesini 15 Ocak 2010'da satışa çıkardı. Kısa sürede tamamı satılan 270 konutluk projenin yatırım maliyeti 17 milyon lira. Firma, projeyi bir yıl içinde sahiplerine teslim etmeyi planlıyor. Fi-Yapı, altyapı hazırlıklarını yine 2009'da yaptığı Fi-Yaka Gebze projesini 13 Mart 2010'da satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Bu projede 366 konut bulunuyor. Mevcut projeleri bu yıl tamamlamayı planlayan firma, 2011 yılı başında 25 bin konutluk büyük projelerini açıklamaya hazırlanıyor.

PROPA İNŞAAT
Propa İnşaat, bu yılın ikinci yarısında Kartal'daki 8 bin metrekarelik arazisinde yeni bir projeye başlayacağını açıkladı. Firma, iki blokta 224 rezidanstan oluşan ve "Propa Aura Kartal" adı verilen bu projeden 45 milyon dolar ciro elde etmeyi hedefliyor. Projenin yatırım tutarı ise 26 milyon lira olarak açıklandı.

Propa, yine bu yıl Zincirlikuyu'da 3 bin metrekarelik bir ofis projesine başlayacak. 9 milyon liraya mal olacak bu projeden, kiralama modeliyle 15 milyon dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Firma, Bodrum'da geçen yıl başladığı 30 dükkanlık outlet center projesini de bu yıl sonuna kadar tamamlayacak.
Bülent Ekimci / Para


Geri Dön