23 / 04 / 2024

Apartman aidatı!

Apartman aidatı!

Apartman aidatı, apartmanın hangi giderleri için toplanıyor? Apartman aidatı için ödenmesi gereken ücret, kim tarafından belirleniyor? Apartman aidatı nedir? İşte apartman aidatına dair merak ettikleriniz...



Apartman aidatı!

Birden fazla bağımsız bölümü içinde barındıran gayrimenkullerde "apartman aidatı" gibi bir masraf söz konusu oluyor. Bu masrafı, apartman içindeki bağımsız bölüme sahip ya da kiracı olarak o bağımsız bölümde oturan kimselerin ödemeleri gerekiyor.


Apartman aidatları, apartmanın temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için toplanıyor. Aidat, kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor. Peki apartman aidatı nasıl belirlenir?


Apartmanda aidat nasıl belirlenir?

Kat malikleri genel kurulu tarafından yöneticiye bu husus hakkında yetki verilmediği takdirde; yöneticinin bir işletme projesi ve Kat Malikleri Genel kurul toplantısı yapması gerekiyor. Apartman aidatlarının tutarı, yapılan bu apartman genel kurul toplantılarında belirleniyor.


Apartman aidatına itiraz

Toplantıda apartman yöneticisi, işletme projesine dair yetkiyi kat maliklerinin onayına sunuyor. Söz konusu projeye 7 gün içerisinde kat malikleri tarafından itirazın gelmemesi durumunda, proje uygulamaya koyuluyor. 


Apartman aidat ödemelerinin takibi apartman aidatı çizelgesi veya apartman aidatı programı nda yapılıyor. Apartmanda aidat ödemeyenler e, Apartman Genel Kurulu dava açarak, bu ücreti temin edebiliyor.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön