19 / 04 / 2024

Apartman giderlerine katılmama cezası!

Apartman giderlerine katılmama cezası!

Apartmanın temizlik, bakım onarımı ve günlük hizmet işleri için aidatlar toplanıyor. Peki,aidatlarını ödemeyen kat malikleri için ne yapılabilir? İşte, apartman giderlerine katılmama cezası!



Apartman giderlerine katılmama cezası!


Apartmanın temizlik, bakım ve onarımı gibi giderler için kat maliklerinin belirli oranlarda aidatlar ödemesi gerekiyor. Kat malikleri genel kurul toplantısında belirlenen aidatlar apartmanın kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden belirli oranlarda toplanıyor. 


Aidatlar, apartman veya sitede ileride yapılacak bakım ve onarım işleri için, günlük hizmet işleri için de alınıyor. Bu nedenle aidatı belirleyen faktörler arasında bu hizmetler de yer alıyor.


Dairenin maliki olduğunuz müddetçe; otursanız da oturmasanız da apartman giderlerine ortak olmanız gerekiyor. Apartman giderlerine katılmadığınız takdirde cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.



Apartman giderlerine katılmama cezası nedir?

Aidatını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. 


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açabiliyor ve icra takibi yapılabiliyor.


Bina giderleri için belirlenen aidat ödemelerini yapmayan kat maliki veya kiracılar için yukarıda da belirttiğimiz gibi cezai yaptırımlar uygulanıyor. Bina aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.


Aidat geciktirme ihtarname örneği!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön