29 / 03 / 2024

Apartman toplantısı internet üzerinden yapılır mı?

Apartman toplantısı internet üzerinden yapılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, '44 bağımsız bölümlü binamızda kat malikleri toplantısı ‘ZOOM teknolojisi ile yapılacak’ denildi. Bu toplantı geçerli mi? sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '44 bağımsız bölümlü binamızda kat malikleri toplantısı ‘ZOOM teknolojisi ile yapılacak’ denildi. Toplantı maddelerini içeren açıklamalar bir form şeklinde dağıtıldı ve maddelerin karşılarında (evet, hayır, çekimser) kutucukları tercihleri işaretleneceği söylendi. Bunlar dairelerden toplandı. Toplantıya 12 dairenin telefonla katıldığı açıklandı. Divan seçimi ve teşkili yapılmadı. Toplanan formlardaki kutucuklar sayıldı. Bir sohbettten sonra toplantıya son verildi. Yönetim kurulu tarafından imzalanmış olarak dairelere dağıtıldı ve yetkilendirildikleri bildirildi. Bu toplantı geçerli mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Apartman toplantısı internet üzerinden yapılır mı?


44 bağımsız bölümlü binamızda kat malikleri toplantısı ‘ZOOM teknolojisi ile yapılacak’ denildi. Toplantı maddelerini içeren açıklamalar bir form şeklinde dağıtıldı ve maddelerin karşılarında (evet, hayır, çekimser) kutucukları tercihleri işaretleneceği söylendi. Bunlar dairelerden toplandı. Toplantıya 12 dairenin telefonla katıldığı açıklandı. Divan seçimi ve teşkili yapılmadı. Toplanan formlardaki kutucuklar sayıldı. Bir sohbettten sonra toplantıya son verildi. Yönetim kurulu tarafından imzalanmış olarak dairelere dağıtıldı ve yetkilendirildikleri bildirildi. Bu toplantı geçerli mi? l İ.İ.

Şu gözle görülemeyen virüs nelere kadir oldu. Şuraya bakın yeni yeni sistemler geliştirtiyor. Bizler senelerin yasalarını tam olarak uygulattıramıyoruz, bu meret dilediğini yaptırıyor, şimdi de internet üzerinden toplantılar yaptırdı! Ama bana göre böyle bir toplantı kat malikleri kurulu olarak kabul edilemez.

Zira yasamızda toplantının şekli konusunda net açıklamalar var. Birincisi toplantı nisabı, ilk toplantıda sayı ve arsa payı çoğunluğu olacak, ikincide bu aranmayacak. İkincisinde toplantı nisabı aranmayacak ama yönetici seçilecekse yine sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilecek. Konular müzakere edilecek yani karşılıklı görüş bildirilecek, öyle kutucuk işaret etmekle olmaz.

Sonra herkesin evinde bilgisayar, internet var mı? Herkes bu teknolojiyi kullanmaya mecbur mu? Hayır değil o halde hiç kimseyi internete bağlı olarak bir konuda sorumlu tutamazsınız (bu görüşüm sadece kat malikleri toplantısı için değildir geneldir). Müzakere edilmemiş bir konu da kabul edilmiş olamaz. Zira müzakere esnasında fikirler değişebilir, farklı fikirler doğabilir.

Müzakere binin için önemlidir. Zaten 44 bağımsız bölümlü bir binada (veya sitede) 12 kişinin katıldığı bir toplantıda yönetici seçimi için gerekli sayı ve arsa payı çoğunluğu da yoktur. Yukarıda saydığım nedenlerle böyle bir kat malikleri toplantısı ile alınan kararlar geçerli kabul edilemez.


Geri Dön