18 / 04 / 2024

Apartmandaki terasın kullanım hakkı kime ait?

Apartmandaki terasın kullanım hakkı kime ait?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Binamızda terası çatı katı maliki kullanıyor. Terasın çatı katı malikine ait olduğu hukuki bir gerçek midir? ''sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Binamızda terası çatı katı maliki kullanıyor. Terasın çatı katı malikine ait olduğu hukuki bir gerçek midir? ''  sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Binamızda terası çatı katı maliki kullanıyor. Bizleri terasa çıkartmıyor, kapıyı kilitliyor, ‘Teras bana aittir’ diyor. Terasın çatı katı malikine ait olduğu hukuki bir gerçek midir? ● M.L.

Çatı katları önündeki teras bu gibi problemlere açık bir alandır. Zira, bu gibi teraslar çatı katı önünde bulunmakla çatı katı malikinin tasarrufundaymış gibi bir izlenim yaratır. Oysa teraslar bağımsız bölüm maliklerinin ortak alanıdır.

Dolayısıyla bu yerden tüm bağımsız bölüm malikleri istifade eder. Ancak bazı binalarda terasa çıkış, çatı katı içinden verilmiştir. Bu gibi hallerde bir tahsis yapılır, yönetim planına terasın çatı katı malikine tahsis edildiğine dair madde koyulur.

Bu durumda teras, çatı katı malikine tahsislidir ama bu ortak alan olma özelliğini ortadan kaldırmaz. Teras yine de ortak alandır ama çatı katı malikine tahsis edilmiştir. O kullanacaktır.

Önemli bakım ve onarım dışında diğer kat malikleri bu yerden istifade edemeyecektir. Ancak bir gün bakım ve onarım gerekecekse bu halde terasa çıkışa çatı kat maliki engel olamayacak ve masrafı da tüm bağımsız bölüm malikleri arasında bölüşülecektir.

★ ★ ★ ★ ★

Yukarıda terasa çatı kat dairesinden çıkış ihtimalinden söz ettim. Bunun için mutlaka terasa bu daire içinden geçilerek çıkılma şartı aranmaz. Terasın müstakil çıkış kapısı da olabilir.

Bu halde yukarıda anlattıklarım yine geçerli olabilir. Kabul edelim ki teras çatı katı dairesine tahsis edilmedi yani tüm bağımsız bölüm maliklerinin istifade etme imkanı var.

Ancak yine de bu yer kullanılırken çatı katını kullanan kimselerin rahatsız edilmemesi, onların haklarının çiğnenmemesi hem hukuk hem de insanlık kuralıdır.


Geri Dön