19 / 03 / 2024

Apartmanlarda ortak alan tadilatı için oylama gerekir mi?

Apartmanlarda ortak alan tadilatı için oylama gerekir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Apartmanımızda merkezi sistemden bireysele dönüşüm kararı alındı. Tüm daireler kombi sistemine geçti. Kazan bacası tamamen işlevsiz kaldı. Baca kanalını yıkmak istiyorum. İşlevsiz kalan baca kanalının, dairelere katılması mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Apartmanımızda oybirliği ile merkezi sistemden bireysele dönüşüm kararı alındı. Bütün daireler kombi ile ısıtma sistemine geçti. Bu nedenle kazan bacası tamamen işlevsiz kaldı. Bir alan kapladığı için dairemin içindeki baca kanalını yıkmak istiyorum. Komşularımın bazısı itiraz ediyor. İşlevsiz kalan baca kanalının, dairelere katılması nasıl mümkün olabilir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Apartmanlarda ortak alan tadilatı için oylama gerekir mi?

Apartmanımızda oybirliği ile merkezi sistemden bireysele dönüşüm kararı alındı. Bütün daireler kombi ile ısıtma sistemine geçti. Bu nedenle kazan bacası tamamen işlevsiz kaldı. Bir alan kapladığı için dairemin içindeki baca kanalını yıkmak istiyorum. Komşularımın bazısı itiraz ediyor. İşlevsiz kalan baca kanalının, dairelere katılması nasıl mümkün olabilir? l Z.A.

***

Okuyucumun problemi öyle çok sık karşılaşılan bir husus değil. Dolayısıyla genel kurallar çerçevesinde yanıt vermek durumundayım. Binaya ait bacalar ortak yerlerdendir. Ortak yerler bir kimseye maledilemez ve amacı dışında kullanılamaz. Okuyucumun yapmak istediği ise amacı dışında kullanmaktır.

Bu cümle üzerine okuyucum, ‘bireysel ısınmaya dönmekle artık işlevi kalmamıştır’ diyebilir ama bu durumda da bacanın yapılış amacına bakılacaktır. Yapılış amacı, merkezi ısınma sisteminin bacasıdır ve ortak tesisin bir parçasıdır. İtiraz eden komşuları da okuyucumun mantığı karşısında ona ‘bir gün ihtiyaçlar değişir de ferdi ısınmadan merkezi ısınmaya geçilecek olunursa, ne yapacağız? Bu bacaya ihtiyacımız olmayacak mı?’ diye soracaktır.

***

Dolayısıyla bu baca alanını kendi dairenize katmanız bugün için bir ihtilaf konusu olacaktır. Kat Mülkiyeti Yasası’nda ortak alanlarda inşaat, onarım, değişik renkte boya yapımı için beşte dört oy aranmaktadır. Ama okuyucumun sözünü ettiği husus bu kapsamda değildir. Ortak alanı kendi dairesine katma meselesidir.

Yine aynı kanunda şöyle bir cümle daha vardır: “...Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.” Sonuç olarak, okuyucuma böyle bir girişimde bulunmasını önermeyeceğim. Tüm bağımsız bölüm maliklerinin bir gün birlikte karar vermesine kadar beklemesi gerekecektir.


Geri Dön