16 / 04 / 2024

Aralık ayında kiraya yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek!

Aralık ayında kiraya yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek!

Kasım ayına ait üretici fiyat endeksi oranları 3 Aralık'ta Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre Aralık ayında kiraya yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek....



Aralık ayında kiraya yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kasım ayına ait ÜFE oranları, 3 Aralık 2014 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,97 düştü.


Bilindiği üzere kiraya yapılan zamlar da dönemin ÜFE oranlarına göre hesaplanıyor. Kira zamları hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan verilere göre, Aralık ayında kiraya yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek.


Örneğin mevcut kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu düşünelim. Aralık ayında sözleşmenizin yenilenmesi durumunda yüzde 8,36'lık bir zam ile karşılaşabilirsiniz.


Ancak bu hesaplama kuralı yalnız meskenlerde geçerli olup; işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyerinde taraflar arasında yapılan sözleşmede belirlenen esaslar doğrultusunda zam yapılabiliyor.


Eğer sözleşmede kira zam oranlarına ilişkin bir kural belirlenmemiş ise, mal sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.



Üretici fiyat endeksi Kasım 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön