19 / 03 / 2024

Arap yatırımcıların Sakarya'ya ilgisi yaz döneminde artıyor!

Arap yatırımcıların Sakarya'ya ilgisi yaz döneminde artıyor!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal konut satışları ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Akbal, “Yaz dönemi ile Sakarya’da Arap potansiyeli öne çıkıyor” dedi.



Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 106,5 oranında artarak 1.776 olduğunu söyleyen GİGDER Başkanı Akbal, yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında, Mayıs'ta ilk sırayı 818 konut satışı ile mega kent İstanbul'un aldığını dile getirdi. Mega Kent İstanbul'u turizmcilerin gözdesi Antalya, başkent Ankara, Mersin Sakarya takip etti. Açıklanan resmi rakamlara göre yabancılara gerçekleştirilen konut satışları da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde  24,9 arttı ve 15 bin 740 rakamına ulaştı.

Arap yatırımcıların Sakarya ya ilgisi yaz döneminde artıyor!

Rakamları değerlendiren Akbal şunları söyledi:

Öncelikle geçen yılın Mayıs ayı konut satışları ile yapılan karşılaştırmada gerçekleşen artışta baz etkisini, yani karşılaştırma yaptığımız bir önceki yılın şartlarını göz önüne almamız gerekir. Bu yıl Mayıs ayında tam kapanmaya geçilmesinin satışlar üzerindeki etkisini gözlemlemekle birlikte, yaz dönemine girerken İstanbul’a yakın bölgelerin yabancıların yakın markajına girdiğini de verilerden edinmek mümkün. Örneğin yabancıların en çok konut aldığı 10 şehir listesinin genellikle sonlarına yakın bir yerde konumlanan Sakarya’nın Mayıs’ta İstanbul, Antalya,  Ankara  ve Mersin’den sonra genellikle gelen Bursa’nın yerini aldığını görüyoruz. Konumu, korunmuş doğası, denizi ve tarihi dokusu ile Sakarya, gerek İstanbul’a olan 2 saatlik mesafesi, gerek özellikle Arapların yakın ilgisiyle yaz dönemine girerken bir hareketlilik kazandı. Sahil bölgesinde yer alan Karasu’nun özellikle turistler tarafından talep gördüğünü ve yaz aylarında ciddi bir yoğunluk yaşandığını biliyoruz. Keza Türkiye'nin sonbahar ve kış mevsimi tatil rotalarından biri olan Sapanca ilçesi, İstanbul'a yakın mesafede olması sebebiyle de yabancıların ilgisini çekiyor. 

Arap yatırımcıların Sakarya ya ilgisi yaz döneminde artıyor!

Mayıs verilerine göre, Irak vatandaşları Türkiye'den 239 konut satın aldı. Irak vatandaşlarını sırasıyla, 231 konut ile İran, 119 konut ile Rusya Federasyonu, 98 konut ile Afganistan ve 87 konut ile Almanya vatandaşları izledi. Sıralamada Arapların önde olduğu görülüyor. Örneğin Nisan’da 18’inci sırada olan Lübnan, Mayıs’ta adetler daha az olsa da 10’uncu sıraya yükseldi. Yine Nisan’da 16’ncı sırada olan Kuveyt, 12’inci sıraya geldi. Nisan’da sıralamada yer almayan Suudi Arabistan ise Mayıs’ta 14. sırada yerini aldı. Yaz dönemine giriş ile İstanbul ve Sakarya başta olmak üzere İstanbul çevresindeki illerin bunda etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.

 

2021 Mayıs'ta 59 bin 166 konut satıldı!


Geri Dön