19 / 03 / 2024

Arazi toplulaştırmasında hedef 8,5 milyon hektar!

Arazi toplulaştırmasında hedef 8,5 milyon hektar!

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Türkiye'de yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu verimliliğin artırılması için arazi toplulaştırmasının yapılacağını söyledi.



Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Türkiye'de yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu söyledi. Aydın, verimliliğin artırılması için çalışmalara başlanacağını söyledi. Uysal, verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulamanın geldiğini ifade etti.  

Hürriyet'te yer alan habere göre, toplulaştırmanın amacının küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlemek olduğunu söyleyen Aydın, ülkedeki tarım alanlarının 14,2 milyon hektarının arazi toplulaştırmasına uygun olduğunu belirtti.

3,2 milyon hektarda tapu tescil işlemleri bitti

Bu zaman kadar 3,2 milyon hektar alanda tapu tescil işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Aydın, "Türkiye'de arazi toplulaştırması çalışmalarına ilk defa 1961 yılında Konya'nın Çumra ilçesinde başlandı. Bu yıl yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ'ye verildi. Daha önce yürütülen 356 arazi toplulaştırması ve tarla içi drenaj projesinin DSİ'ye devri gerçekleştirildi ve süratle çalışmalara başlandı. Devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28 Haziran'dan itibaren bu zamana kadar 90 milyon lira harcama gerçekleştirilerek 66 bin hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlandı. Ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda öncelikle 8,5 milyon hektar alanda modern sulama ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini hayata geçirerek kırsal kalkınma hedeflerine katkı sunmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Hayat standartları iyileştirildi

Arazi toplulaştırma projeleriyle kamulaştırma maliyetlerinin yüzde 90 azaldığını açıklayan Aydın, Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgelerinde uygulanan toplulaştırma çalışmalarıyla birlikte inşa edilen atık su şebekesi, foseptik kuyuları ve doğal arıtma sistemlerinin yöredeki insanların hayat standartlarının yükseltildiğini vurguladı. 
 


Geri Dön