19 / 03 / 2024

Arazilerin hisselere bölünmesinde haciz engeli!

Arazilerin hisselere bölünmesinde haciz engeli!

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Devremülk ihtilafı nedeniyle mallarımıza haciz koyuldu. 60 dönüm tarlamızı hisselere ayırmayı düşünüyorduk ama bu haciz nedeniyle yapamıyoruz. Bunun hukuki bir yolu var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Devremülk ihtilafı nedeniyle mallarımıza haciz koyuldu. 60 dönüm tarlamızı hisselere ayırmayı düşünüyorduk ama bu haciz nedeniyle yapamıyoruz. Bunun hukuki bir yolu var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Arazilerin hisselere bölünmesinde haciz engeli!

Devremülk ihtilafı nedeniyle mallarımıza haciz koyuldu. 60 dönüm tarlamızı iki kardeş hisselere ayırmayı düşünüyorduk ama bu haciz nedeniyle yapamıyoruz. Bunun hukuki bir yolu var mı? ● M.T.

Okuyucumun problemi için olaya iki ayrı noktadan bakacağım. Birincisi, okuyucumun bahsettiği borç öyle tüm malvarlığına, mesela 60 dönüm tarlasına haciz tatbiki gerektirir mi? Bir kimse borçlanabilir, alacaklılar alacaklarını teminat altına almak isteyebilir. Bunlar normaldir ancak haciz tatbikinde, borçlunun borca yeter malvarlığına haciz konulur.

Üç kuruşluk borç için neyi var neyi yok hepsine haciz tatbik edilmez. Borcu çok aşan seviyede haciz tatbik edilirse icra hukuk mahkemesi tarafından borcu aşan hacizler kaldırılmalıdır. Burada benim bir sorum var. Peki bugün bu kuralın uygulandığını görüyor muyuz? Ne yazık ki hayır!

Milletin neyi var neyi yok hepsi hacizli. Yapılan yanlıştır, alacaklıyı koruyacağız diye borçluyu perişan edemeyiz. Alacak kadar haciz tatbik edilir maddesi bunu ifade eder. Dolayısıyla okuyucuma öncelikle ‘aşkın haciz’in kaldırılması talebinde bulunmalarını önereceğim.

İkinci husus tarla vasfındaki arazilerin hisselere bölünmesinde biraz engel var. İmar Kanunu madde 18’e göre bu gibi arazilerin bazı sınırlı hallerde hisselere bölünmesi mümkündür. Mesele tarlaların küçük küçük parsellere bölünmesini engellemek.

Acaba hisselere ayırmada engel haciz mi yoksa 18’inci madde mi? Bu hususa da dikkatinizi çekmek istedim. Yani haciz kalksa bile yeni parseller oluşturamayacaksınız.


Geri Dön