19 / 04 / 2024

Arazilerini hobi bahçelerine dönüştürenlere hapis cezası geliyor!

Arazilerini hobi bahçelerine dönüştürenlere hapis cezası geliyor!

Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşmelerine devam edilecek tarım torba yasa teklifi kapsamında tarım arazilerini hobi bahçelerine dönüştürenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.



Tarım arazilerini tescil edilemeyecek şekilde tüzel kişilikler kurup ortaklıklar oluşturarak tarım dışına çıkmasına aracılık edenler, buna yönlendirenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 100 günden 1000 güne kadar adlı para cezası kesilecek. Aynı zamanda kurulan anonim şirket ve kooperatifler içinde 50 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası verilmesi planlanıyor. 

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşmeleri sürecek tarım torba teklifine hobi bahçelerini arz edenlerle ilgili yeni yaptırımlar getireceklerini söyledi. Hobi bahçeleri hakkında Valiliklerin resen tespitlere başladığını ve beklediklerinden çok daha fazla tarım arazisi üzerine hobi bahçelerinin kurulduğundan bahseden Kılıç, “ Resen tespitlerde sadece üzerinde bulunanlar tespit edilebildi ama geriye dönük inceleme yapıldığında bu yol açanlar ve büyük rant elde edenlerin tespitini şu anda yapamıyorsunuz. Kanunda da bununla ilgili bir yaptırım öngörülmemişti. Bu alandan rant elde edenler hukuk dışına çıkarak bu tarım arazilerini tescil edilemeyecek şekilde paylara ayırarak kurmuş oldukları bir takım anonim şirketler ve kooperatifler yoluyla küçük küçük hisselere bölüp satıp hobi bahçelerine dönüştürerek haksız kazanç elde ediyorlar. Tapuda tescil edilemediği için hukuksuz şekilde bu yapıları yapıp sonra parayı alıp ortada yok oluyorlar. Vereceğimiz önergeyle bunlara yatırım getiriyoruz“ açıklamasında bulundu. 

Kılıç , Genel Kurul’da yasa teklifi ile onaylanacak önerge kapsamında tarım arazilerini onaylamayacak durumda bir takım tüzel kişilikler kurarak ortaklıkların oluşturulup tarım dışına çıkmasına aracılık eden ve yönlendirenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 100 günden 1000 güne kadar adli para cezası, aynı zamanda bu amaçla kurulan anonim şirket ve kooperatifler içinde 50 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası getireceklerini söyledi. 

Yapı kayıt belgesi alana yaptırım yok

Arazilerini hobi bahçelerine dönüştürenlere hapis cezası geliyor!

Tarım Komisyonu Başkanı Kılıç, hobi bahçeleri ile ilgili sahada imar barışına başvuru yaparak yapı kayıt belgesi alanlar ve bir de bu belgeye müracaat etmemiş olanlar şeklinde sahada iki grubun bulunduğundan bahsederek, şunları söyledi:

“İmar barışından yararlanmış olanlar bu hakları korunacak yani bunlarla ilgili idari ve adli işlem olmayacak. İmar barışından yararlanmamış olanlarla ilgili yaptırım süreçleri devam edecek. Yani imar barışına müracaat edip yetki belgesi çıkarmış olanlar bu bizim çıkarmış olduğumuz kanundan etkilenmeyecekler.”

Kılıç, yanıltıcı yayın konusunda teklifte yer alan maddelerinde önergelerle çıkarılacağından bahsetti. 

3 bin 500 hobi bahçesi internet üzerinden satışa çıkarıldı!

Hobi bahçesini kiralayana para cezası geliyor!


Geri Dön