25 / 04 / 2024

Arçelik, Tayland'a 100 milyon dolarlık yatırım yapıyor!

Arçelik, Tayland'a 100 milyon dolarlık yatırım yapıyor!

Koç Holdingin beyaz eşya şirketi Arçelik, Güney Doğu Asya'da üretim merkezi olarak Tayland'ı seçti ve bu ülkede buzdolabı fabrikasının temelini attı. Arçelik yıl sonunda üretime başlayacak.



Beko marka buzdolabı üretip çevre ülkelere ihraç edecek olan Arçelik'in 263 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikası, yıl sonunda üretime başlayacak. Tayland'da düzenlenen temel atma töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Beko marka ürünlerini ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) pazarındaki tüketicilere sunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. 


Hızla büyüyor Koç, Tayland'ın Güney Dogıı Asya bölgesinin en çok gelecek vaat eden, en parlak ekonomilerinden biri olduğunu da ifade etti. Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroglu da Koç Holding'in 100'den fazla ülkede tüketicilerle buluşan global markası Beko'nun son 6 yılda Avrupa beyaz eşya pazarının en hızlı büyüyen markası olduğunu belirterek, 'Yıllardır ingiltere beyaz eşya pazarında liderliğini koruyor. 

Polonya beyaz eşya pazarından sonra, 2014'ün ilk yarısında Fransa solo beyaz eşya pazarında da birinciliğe yükseldi. 


Ayrıca, Avrupa'nın en büyük beyaz eşya pazarı olan Almanya'da, son 5 yılda pazar payını iki katından fazla artırarak, pazarın en hızlı büyüyen markası oldu. Tayland'ı, Avrupa'daki başarı hikayemizi tekrar etmeyi hedeflediğimiz ASEAN için bir merkez olarak görüyoruz' dedi. 



Olay, önceki aylarda IŞID'e Türkiye üzerinden geçen yabancıları ve Avrupa'da yankılarını anımsattı. Özellikle Fransa, Almanya ve İngiltere'de... 

Biz istanbul'daki saldırıyı düşünürken, Fransa'nın Başkenti Paris'ten gelen saldırının haber ve görüntüleri de çeşitli yorumlara yol açtı. 

Sektör tedirgin Türkiye'nin ve İstanbul'un en gözde turizm bölgelerinden olan Sultanahmet'te düzenlenen terör saldırılan turizm sektörünü de tedirgin etti. 2014 Ocak- Aralık döneminde İstanbul'a 11.8 milyon turist geldiğinin altını çizen Türkiye Seyahat Acentaları Biriği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yapılan saldırının sadece İstanbul'a karşı değil dünya turizmine darbe vurduğunu söyledi. 


Uluslararası seyahat etme özgürlüğüne karşı çıkan her türlü terör eyleminin karşısında olunması gerektiğine vurgu yapan Ulusoy, 'Kültür başkenti olan İstanbul'da böyle olayların yaşanmaması gerekiyor. Yaşananlar Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi turizm sektörünü hiçbir şeyden vazgeçiremez, Türkiye Cumhuriyeti ve turizm sektörü tek vücut olmalı' dedi. 

Çeşme'de imza töreni Öte yandan dün saat 10.30 itibariyle Çeşme'de kurulacak Türk - Rus Dostluk Parkı anlaşması Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve Nikolay Orlov tarafından imzalandı. Amaç Çeşme'ye de Rus turist getirmek... imza talihsiz bir günde imzalandı ama konuşmacılar, gelecekten umutlu olduklarını belirterek, birbirlerini kutladılar. 


Henüz etkilemedi Bu arada, ekonomik kriz yaşayan Rusya, ithalattan vazgeçmeye başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatı 2014 yılında 1 milyar dolar azaldı. Batıı Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Rusya'ya yapılan taşımalarda 2015 yılında azalma olabileceğini ve sektörün temkinli davranacağını belirtti. 

Bizi de etkiliyor Türkiye'nin önemli ihracat kapılarından olan Rusya yaşadığı ekonomik kriz sebebiyle ithalatı azaltmaya başladı. 2013 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 4. ülke olan Rusya, yaşanan ekonomik krizin etkisiyle 7. sıraya geriledi. 


Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre 20'13'te 7 Milyar 96 Milyon dolar olan Rusya'ya ihracat rakamı. 2014 yılında yüzde 14,63 düşüşle 6 Milyar 57 Milyon dolara düştü. Ancak bu düşüş taşımacılık sayılarına yansımadı. Var olan ticari anlaşmalar sebebiyle taşıma sayılarında henüz bir azalmanın olmadığını aktaran Taner Ankara, azalmanın 2015 yılında olabileceğini ve sektörün temkinli davranacağını söyledi. 


Artık kesinleşti Memurlara bayram ettiren Anayasa Mahkemesi'niıı 25 Aralık'ta aldığı karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırının Anayasa'nın 2., 10. ve 60. maddesine aykırı olduğunu ve iptalinin gerektiğini ifade ediyor. 

Yani dün itibarıyla 30 yıldan fazla çalışması bulunan memurlar emekli olduklarında emekli ikramiyelerini 30 vıl üzerinden değil, hizmet yıllarının tamamı üzerinden alabilecek. Bu durum özellikle 40, 45 ve 50 yıl hizmeti bulunan pek çok memuru sevindirecek. 


Biraz daha fazla Çünkü emekli ikramiyesinde ciddi bir rakam farkı söz konusu olacak ve emeklinin eline daha yüksek ikramiye geçecek. 40 yıllık hizmeti olan bir genel müdür bu düzenleme öncesi en fazla 106 bin TL emekli ikramiyesi alabiliyorken, ikramiyesi 141 bin TL'ye yükselecek. İkramiyeler orta dereceli kademelerdeki memurlar için yıl bazında 2.050 TL ila 3.000 TL, yüksek dereceli memurlarda 3.500 TL ila 4.000 TL arasında fark yaratacak. 


Kararın bu şekilde çıkmasının bir başka önemli nedeni de yükselen emeklilik yaşları. Sosyal güvenlik reformu ile birlikte emekli olmak için gerekli yaş sınırı yükseldiği için daha önce 30 hizmet yılı pek çok kişinin emekli olabilmesi için doldurması gereken yaş sınırına ulaşmasına yetiyordu. Fakat emeklilik için gerekli yaş şartı yükselince 30 hizmet yılı pek çok kişi için emekli olmak için yeterli olmaz hale geldi. 


Haber Ekspress


Geri Dön