20 / 04 / 2024

Sera Group'tan Bodrum Kızılağaç'a 100 milyon dolarlık yatırım!

Sera Group'tan Bodrum Kızılağaç'a 100 milyon dolarlık yatırım!

Sera Group imzası taşıyan Barbaros Reserve-Bodrum Residences, 49 yıllık devre tatil modeliyle satışa sunuldu. Firma şimdilerde Bodrum Kızılağaç'a 100 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor.



Bodrum Yalıçiftlik'i tekrar yükselişe geçiren projelerden Barbaros Reserve-Bodrum Residences, 49 yıllık devre tatil modeliyle satışa sunuldu. İlk fazın Haziran 2018'de teslim edilmesi planlanan proje, yeni turizm ve finansman lokasyonu olarak Türk turizmine de ilham veriyor. 

 

"Gayrimenkulde bu dönemde lokasyon doğruysa, kaçırmak istemeyiz ama maceralara atılmaya da gerek yok" Sera Group CEO’su 35 yaşındaki başarılı iş adamı Ozan Şener’in Bodrum’da devam eden projelerinden bahsederken söylediği bu sözler, Bebek’teki merkezlerinde manzaranın dikkat dağıtan çekiciliğinin tekrar önüne geçiyor. Sera Group TAV Havalimanları Holding’in kurucu ortaklarından Sani Bey’in (Şener) kurduğu bir aile şirketi. Grubun altında; Sera Yapı, Sera Yatırım, Sera Turizm gibi beş şirket yer alırken amiral gemi Sera Yapı, yani inşaat kolu. Sera Group aynı zamanda TAV Havalimanları Holdingin ve IDO’nun ortağı. İnşaat mühendisi Ozan Şener uzun süre Milano ve Katar’da yaşamış, TAV in Doha Havalimanı projesinde saha mühendisi olarak çalıştıktan sonra beş yıl da Dubai’de çalışmış. 2010 yılında Türkiye'ye dönen Şener, o tarihte Sera Group'un başına geçiyor. Son üç yıldır ciddi bir büyüme ile ilerleyen ve cirosunu en çok arttıran ilk 10 şirket arasına girmeyi başaran Sera Yapinın ana iş kolu şimdiye dek müteahhitlikken, Türkiye’de müteahhit firma sayısındaki hızlı artış ve kâr marjlarının düşmesi yatırım kararlarında şirkete dümen kırdırıyor. "Hep müteahhitlik yapıyorduk, daha doğrusu ana işimiz taahhüttü. Müteahhitliği her zaman taahhüt olarak görürdük. Çünkü müşteriye asıl katma değeri mühendislikle, kaliteyle, işi zamanında teslim etmekle sağlarsınız. Fakat artık yönümüzü gayrimenkul geliştirmeye de kaydırdık" diyor Şener. Emaar Square'in 850 bin metrekare civarındaki dev inşaatını da Sera tamamlıyor.

 

Fortune Dergisi'nde yer alan habere göre; Bu dönemde grup için iki istisna denebilecek örnekten biri, ortaklarından Tepe inşaat ile birlikte yürüttükleri Kadıköy’deki kentsel dönüşüm projesi, bir diğeri ise Barbaros Reserve-Bodrum Residences. İnşaatında epey yol kat edilen ve yüzde 25'in üzerinde satış oranlarına ve yüzde 50'ye yakın rezervasyona ulaşan Barbaros Reserve’de çalışma modeli, turizmin iki yıl önceki parlak günlerinden özlemle bahsedilen şu zamanlara ilham verecek türden. Öncelikle Sera'yı Bodrum'a götüren, tahmin edilmekte zorlanılmayan nedenlerle; İstanbul'un kaosundan kaçış ve son yıllarda lüks markaların (11 Riccio, Mandarin Oriental, Nikki Beach gibi) Bodrum'a akını oluyor. Şener, "Bodrum Türkiye'nin dünyada lüks turizmde tanıtım merkezi" diyor. Barbaros Reserve hemen yanında konumlanan Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum ile beraber işletilecek. Bodrum Yalıçiftlik'teki proje bölgenin müstesna koylarından Kızılağaç Koyu’nda devam ediyor. İki fazdan oluşan ve 100 milyon dolar yatırım bedelinden bahsedilen projede, 42 süitten oluşan birinci faz 49 yıllık devre tatil formatında; inşası başlayacak olan ikinci faz ise konut formatında planlanıyor.

 

Sera Group tan Bodrum Kızılağaç a 100 milyon dolarlık yatırım!

 

"Bu yaz özellikle yabancılardan, Ortadoğulu misafirlerden çok ciddi ilgi gördük. Kempinski Hotel'in bugüne kadarki müşterilerinin yüzde 75'i Avrupalıydı. Fakat bu iki yıldır Ortadoğulu müşteriler artmaya başladı" diyen Şener Bodrum'da yazlık evler yapmayacaklarının; 12 ay yaşanılabilecek bir modelden yola çıktıklarının altını çiziyor ve "Yalıçiftlik bölgesi Bodrum'un ilk otellerinin yapıldığı gelişmiş bir bölge fakat daha sonra imar planlan nedeniyle yatının duruyor. Şimdi tekrar yatırımın buraya kayması ile Yalıçiftlik'i "hatırlattık" diyor. Projenin Bodrum Havalimam'na uzaklığı yaklaşık 40 kilometre. Denizyolu ile Bodrum Marina'ya gitmek için ise altı mil kat etmeniz gerekiyor. 70 süitten oluşan ikinci faz henüz satışa çıkarılmamış. Birinci faz için ise bir otel projesi denebilir; otel içinde bir süiti 49 yıllığına kiralıyorsunuz. Kullanmadığınız günlerde sizin adınıza Kempinski kiraya veriyor ve yeni bir kazancınız oluyor. Daire sahibi olduğunuzda Kempinski Hotel'in tüm hizmetlerinden (beş restoranından, SPA, deniz, kara shuttle, helikopter pisti, housekeeping, bebek bakıcılığı, limuzin ve tekne kiralama gibi) indirimli faydalanabiliyorsunuz. "Otelle birlikte sahili 650 metreye çıkarmış oluyoruz. Senede yaz döneminde iki ay kiralama ile yatırım 15 yılda kendini amorti ediyor" diyen Şener, benzer lüksteki tercihler için bu sayıların İstanbul'da 12 ay kiraya vermeniz durumunda ve minimum 20 yıla çıktığını ekliyor. Barbaros Reserve, Mimar Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel'in imzasını taşıyor.

 

 

Bu yeni finansman ve turizm modeli hem Türkiye ve hem de Bodrum'un turizmdeki "kurtuluşu" için gelecek vaat ediyor. Bunun bir nedenini de seyahat severlerin konfor anlayışlarındaki değişim oluşturuyor. Tatili geçirmek için tutulan 20-25 metrekare odalar artık eskisi gibi gözde değil. Buradaki beklentiyi şekillendiren kilit kelime grubu; "ev konforunda". Şener,"Bu model ile otel odasını uzun dönem kiralıyorsunuz ya da satın alıyorsunuz. Hem de tesisi yüzde 100 doluluk oranıyla 49 yıl işletiyoruz. 49 yıl kiralamayı günlük fiyata böldüğünüzde Antalya'daki otellerin iki-üç katından daha iyi gelirle kiralama yapmış oluyoruz. Kullanmadığınız dönemlerde otel burayı işleterek tekrar ciro elde ediyor. Böylece Türk turizmi gibi inişleri çıkışları olan bir sektör (49 yıl süresince) istihdamda herhangi bir azalma yaşamayacak" diyor.

 

 

Barbaros Reserve-Bodrum Residences'ta metrekare satış fiyatları ise 5 bin ila 5 bin 500 dolar arasında değişiyor. İlk fazda süitle, 320 metrekare büyüklükten başlayıp, 750 metrekareye kadar çıkarken, ikinci fazın ise daha küçük; bir artı bir ve iki artı bir dairelerden oluşması planlanıyor. İlk faz Haziran 2018'de teslim edilecek, İkincinin ise Eylül 2019'da teslim edilmesi hedefleniyor. Art arda açıklanan projeler Bodrum'un artık dolduğu hissini güçlendirirken Şener de Bodrum'da koylarda yapılaşmanın çok olduğuna ve adeta koylara sıkışıklığına hak veriyor ve "Fakat burada hâlâ hiç yapılaşma olmayan çok ciddi bir yüzölçümü var" diyor.

 

Barbaros Reserve-Bodrum Residences satışta!

 

BODRUM’UN FARKI...

 

Turistik bölgelere direkt uçuşların artırılmasının gerektiği konuşuluyor.Bu konudaki görüşünüz nedir?

 

İstanbul'dan Bodrum’a yazın günde 22 sefer uçak var. Kışın 6-7'lere iniyor. Direkt uçuşlar Avrupa'nın noktalarında olmalı, TAV, yabancı havayolları ile görüşüyor fakat THY bunların çoğunu İstanbul aktarmalı yapıyor. Bir yandan da Bodrum'a ileri seviyede özel uçak geliyor ve bu öze! uçak müşterisi Türkiye için çok önemli. Çünkü iyi harcama yapıyorlar. Bodrum'un Antalya'dan farkı, her şey dâhil sistemi olmadığından turistler ekonomiyi Bodrum'a yayabiliyor.

 


Iç pazara güveniniz nasıl?

 

İstanbul'dan yurtdışında lüks konut alacak kişi sayısında çok ciddi bir artış var, özellikle Londra ve Miami'de ciddi bir ev alma başladı. Bunun dönemlik olduğunu düşünüyorum. Bizim projemizle ilgili ise böyle bir kaygım yok.
 

Bodrum'da arsa fiyatları ne durumda?

 

Bodrum'da arsa fiyatları çok daha makul, yatırırım yapılabilir seviyede. Burada uzun süredir yaşayan Bodrumlu aileler var. Arsa metrekareleri büyük. Bodrum'da proje geliştirmek bir nebze daha kolay. Planlarımızı buna göre düşünüyoruz.


Geri Dön