25 / 04 / 2024

Arhavi Kavak HES'i belediye de iptal etti!

Arhavi Kavak HES'i belediye de iptal etti!

Arhavi’de ‘çılgın HES’ projesi olarak bilinen Kavak HES’in imar planı mahkeme kararına uyularak belediye meclisi tarafından oy birliğiyle iptal edildi.



Artvin’in Arhavi ilçesinde 2012’de yapımına başlanan şehir merkezinden 5 km. uzaktaki dere suyunu tünellerle şehir merkezindeki elektrik santrallerine taşıyacağı için ‘çılgın HES’ olarak adlandırılan Kavak HES projesinin imar planına bir iptal daha geldi. Arhavi Belediye Meclisi’nde önceki gün yapılan meclis toplantısında, Kavak HES projesine ait Eylül 2013’te onaylanan imar planı, Rize İdare Mahkemesi’nin kararına uyularak oy birliği ile iptal edildi.


Kavak HES projesinin ‘ÇED olumlu’ kararı Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilince vatandaşlar Arhavi Belediye Başkanlığına başvurarak hukuki bir zorunluluk olarak imar planların iptal edilmesini istemişti. 

 

Hukuk mücadelesi 

Ocak 2015’te yapılan meclis toplantısında Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ile AKP’li üyeler, ‘yerel mahkemenin kararları üst mahkeme tarafından onaylanmadıkça bir sonuç doğurmaz’ diyerek imar planlarının iptali talebini reddetti. Bunun üzerine imar planlarının iptali talebi ile bölgede yaşayan Atilla Küçükkaya ve Yaşar Abay tarafından açılan davalar sonucunda Kavak HES projesinin imar planı Rize İdare Mah kemesi tarafından iptal edildi. Önceki gün yapılan meclis toplantısında daha önce talebi reddeden AKP’li üyeler de iptal yönünde oy kullandı.

 

Yeni ÇED raporu 

Ancak aradan geçen süreçte yüklenici firma tarafından bölgedeki çevreciler tarafından hukuka uygun olmadığı iddia edilen bir ÇED raporu yeniden alındı. Toplantıda bu ÇED raporuyla tekrar aynı imar planı meclise sunuldu. Meclise gelen imar planı ilgili mevzuat gereğince zorunlu olarak imar komisyonuna havale edildi. İmar komisyonunun vereceği raporun ardından imar planı tekrar meclise gelerek onaylanması ya da iptal edilmesi için bir kez daha oylanacak.


Vatan 


Geri Dön