24 / 04 / 2024

Arıtma sektörüne 890 milyonluk İlbank kredisi!

Arıtma sektörüne 890 milyonluk İlbank kredisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İller Bankası A.Ş. (İLBANK) belediyelerin içmesuyu arıtma ve atıksu arıtma çalışmaları için bu yıl 890 milyonluk hibe ve kredi desteği sağladı...



2003-2012 yılları arasında 352 atıksu ve içmesuyu arıtma tesisi hizmete sokulurken 2013 yılı içerisinde ise 85 yeni çalışma başlatıldı.

 

Belediyelerin her türlü altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarını çözebilmek için gerçekleştirdikleri yatırımları hızla sürdürdüklerini belirten İLBANK Genel Müdürü Tuncay Karaman, bu yatırımlardan özellikle atıksu ve içmesuyu arıtma çalışmalarını önemsediklerini ifade etti. Doğal kaynakların plansız bir şekilde kullanılması ve hızlı sanayileşme olgusunun çevre kirliliğini tetiklediğini kaydeden Karaman, "Günümüzde atıksular çevrenin kirlenmesinde en önemli boyutu oluşturmaktadır. Bu nedenle arıtma sistemlerinin kurularak yaygınlaştırılması gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu durum hem insan sağlığı hem de sürdürülebilir temiz  çevre anlayışının oluşturulması için dikkat edilmesi gereken temel noktalardan biridir. İlbank olarak tüm dünyada yaşanan bu küresel sorunun çözümü için kendimizi sorumlu hissediyor, çalışmalarımızı ona göre planlıyoruz." dedi.

 

Yerel yönetimler için 2003-2012 yılları arasında 61 adet içmesuyu arıtma ve 291 adet atıksu arıtma tesisi olmak üzere 936 milyon değerinde 352 projenin gerçekleştirildiğini kaydeden Karaman, 2013 yılı içerisinde ise 81 adet atıksu arıtma ve 4 adet içmesuyu arıtma tesisi için 890 milyonluk destek sağlandığını ifade etti. Projelerin bir kısmı için hibe kaynak kullandırıldığına dikkat çeken Karaman, toplam tutarın 504 milyonluk bölümünün İlbank'ın yıllık kar payından hibe olarak sağlandığının altını çizdi. Karaman ayrıca SUKAP kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda da %50 hibe sağlanarak ihale, yapım ve kontrollük hizmetlerinin Banka tarafından verildiğini, tamamı belediye tarafından yapılan çalışmalarda ise izleme yaptıklarını söyledi.

 

İlbank olarak ülkemizin bu önemli sorununa çare oldukları için gurur duyduklarını bildiren Tuncay Karaman, "2013 yılı bizim için özellikle atıksu arıtma alanında başarı yılımız oldu. İnşallah önümüzdeki yıl bu yöndeki çalışmalarımız çok daha fazla olacaktır. Böylece hem daha çok insana hizmet ulaştırmış hem de gelecek kuşaklara daha temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmış olacağız" şeklinde konuştu.

 



Geri Dön