26 / 04 / 2024

Arsa hisselerinin hissedarlar arasında satışı!

Arsa hisselerinin hissedarlar arasında satışı!

Eşimle kardeşi bir tarlanın yarı yarıya hissedarı. Kardeşi bu yere bir ev yapıp kardeşine satmak istiyor. Tapu memuru kanun değişti diyerek bu yerin satışını yapmıyor. Ne yapmam gerekiyor?



Okuyucumu aydınlatmak için buradayım ancak aydınlatmak için de yeterli veriye sahip olmam gerekir. Bir tarlaya yarı yarıya sahip biri, diğerinin de izni olmadan bir ev yapmaması lazım. Dolayısıyla acaba daha önce kardeşi ile bir anlaşma veya bir izin alma durumu oldu mu?


Sonra, acaba satılmak istenilen diğer hisse mi? Yani evi yapan kardeş yarı hissesini, eşinize mi satmak istedi de tapu müdürlüğü bunu yapmadı? Bir soru daha: Tapu müdürü değişen hangi yasadan söz ediyor? Onu bir öğrenseniz. Zira günümüzde torba yasa modası var. Bir torba yasa ile birçok kanunda değişiklik yapılıyor ki artık izlemekte güçlük çeker olduk. Dolayısıyla acaba size uygulanacak yasa hangisi ve acaba değişiklikten söz ederken bu memur hangi yasayı kastediyor.Bunları bilmeden sizi aydınlatmam mümkün değil. 

Şayet ihtimallerden biri olan, yarı hisseyi de eşinize satış teklifi ise bunu engelleyen herhangi bir yasa yok. Bazı hallerde, tarlaların hisselere bölünüp küçülmesini engellemek amacı ile hisselerin bölünmesi söz konusu olmayabilir ancak birleştirme konusunda bir engel yok. Dolayısıyla yukarıdaki hususlarda bir bilgi aktarıldığında elbette yardımcı olmaya çalışırım.



Tamer Heper/Posta 


Geri Dön