25 / 04 / 2024

Arsa için kredi çekilir mi?

Arsa için kredi çekilir mi?

Taşınmaz mal satın alma sürecinde alıcılar, bankalara kredi için başvurabiliyor. Örneğin konut sahibi olmak isteyen bir çok kimse bu hayalini konut kredisi kullanarak gerçekleştiriyor. Peki, arsa için kredi çekilir mi?



Arsa için kredi çekilir mi?

Taşınmaz mal satın alma sürecinde alıcılar, bankalara kredi için başvurabiliyor. Örneğin konut sahibi olmak isteyen bir çok kimse bu hayalini konut kredisi kullanarak gerçekleştiriyor.


Peki, arsa sahibi olmak isteyenler bankadan kredi kullanabilir mi? Arsa için kredi çekilir mi?


Kredi kuruluşları ve bankaların, tüketicilere sunduğu kredi imkanları arasında arsa kredisi de bulunuyor. Ancak arsa kredisi verirken bazı koşullar aranıyor.


Arsa kredi koşulları imarlı arsa ve imarsız arsaya göre şekilleniyor. İmarlı arsaya kredi çekmek için öncelikle, bankaların kredi koşul ve imkanlarının araştırılması gerekiyor. Bilindiği üzere konut kredisinde olduğu gibi, arsa kredilerinde de kredi şartları her bankada farklılık gösteriyor.


Her bankanın müşteri profili farklı olduğu için, bir bankanın kredi vermediği arsaya bir başka banka kredi verebiliyor.


Aranan koşullar:

- Alınacak olan arsanın belediye sınırları içerisinde ve imarlı olması gerekiyor. 

- Bazı bankalarda, satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir gayrimenkulün (imarlı arsa, konut, işyeri) ipoteği alınabiliyor. 

- Krediye konu arsa üzerine ipotek tesis edilerek kullandırılıyor ve ayrıca bir kefil alınıyor.

- Gerekli görülmesi halinde ek teminat isteniyor.


İmarsız arsa kredisi..

İmarsız arsa kredisi veren bankalar arasında Şekerbank da bulunuyor. Şekerbank'ın imarsız arsaya kredi verme şartları şu şekilde sıralanıyor: (Not- Bu koşullar bankaların insiyatifinde olup, değişebilir. Bu nedenle güncel bilgiler için banka ile iletişime geçilebilir.)


Şekerbank

Gerçek kişilerin, ticari nitelikte olmayan “arsa” alımlarının finansmanına yönelik olarak kullandırılır.

TL olarak kullandırılır.

Maksimum vade 120 aydır.

Teminat olarak kredilendirilen arsa imarlı ise ipotek alınabilir, satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir gayrimenkulün (imarlı arsa, konut, işyeri) ipoteği alınabilir.

Teminata alınan gayrimenkulün ekspertiz değerinin, % 45’ine kadar kredi kullandırılır.



Arsa davalarına hangi mahkeme bakar?



Işıl Seren KEKSİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön