25 / 04 / 2024

Arsa kredisi nedir?

Arsa kredisi nedir?

Arsa satın almak isteyen kimselerin, bankalardan kredi kullanarak, arsa sahibi olabiliyor. Peki arsa kredisi nedir? Arsa kredisi nasıl alınır? İşte kredi kuruluşlarından arsa kredisi kullanma koşulları...



Arsa kredisi nedir?

Arsa kredisi, arsa satın almak isteyen kimselerin, bankalardan kullandıkları kredi olarak karşımıza çıkıyor. Meskenler için nasıl konut kredisi bazı koşullar altında kullanılıyorsa, arsa kredisi kullanmak için de bazı şartlar aranıyor. Peki arsa kredisi nasıl alınır?


Arsa satın almak için nakiti olmayan kişilerin başvurdukları yöntem olan arsa kredisi hakkında her bankanın farklı uygulamaları bulunuyor.


Örneğin kimi bankalarda arsa kredisi için satın alınmak istenen arsanın ekspertiz değerinin yüzde 50 oranında kredi kullandırırken kredi üst vadesi olarak ise 36 ay vadelendirme de bulunuyor.


Bazı bankalarda ise vade süresi 60 aya kadar çıkarken aynı zamanda yüzde 75 oranında da kredi verenler de bulunuyor. 


Kullanılacak kredi şartları arsanın özelliklerine göre, imar duruma göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin; teminat olarak kredilendirilen arsa imarlı ise ipotek alınabilir, satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir imarlı gayrimenkulün ipoteği alınabiliyor.

 

Bankaların kredi kullandırırken uyguladıkları diğer yöntem: arsa ipoteği.


Bu uygulama, nakit ihtiyacı olan kişilerin arsalarını ipotek ettirerek kullandırdıkları krediler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tip kredilerde kredi notuna bakılmıyor. Bu nedenle yüksek tutarlı kredi çekmek isteyen ancak kredi skoru düşük olan kişiler kendilerine ait olan arsaları bankaya teminat olarak göstererek kredi kullanabiliyor.


Arsaya kredi veren bankalar 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön