20 / 04 / 2024

Artvin-Hopa Cankurtaran Tüneli TBMM gündeminde!

Artvin-Hopa Cankurtaran Tüneli TBMM gündeminde!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin-Hopa Cankurtaran Tüneli'nin yapımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



Artvin-Hopa Cankurtaran Tüneli TBMM gündeminde!


CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin-Hopa Cankurtaran Tüneli'nin yapımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Bayraktutan önergesinde "29 Ekim 2010 tarihinde temelini attığınız Artvin - Hopa Cankurtaran tünelinin temel atma töreninde yapmış olduğunuz konuşmada şöyle demiştiniz " ... böylece sizlerin yarım asırlık hasretinizi sona erdiriyoruz. Ferhat'ın Şirin ile buluştuğu bu tüneller Hopalılar Borçkalılar ile, Artvinliler, Ardahanlılar ve Erzurumlularla buluşacak. Artvin'İn kaderini üç yıldan kısa bir süre sonra bu tünel bitecek ve Türkiye'nin en uzun olma özelliğini taşıyacak" şeklinde yapmış olduğunuz konuşmanızın sonunda 910 günde tamamlanması gereken projenin daha erken tamamlanabilmesi için projenin yüklenici firma temsilcileri Bilal Çelik ve Esat Ulu'yu kürsüye çağırarak firma temsilcileri ile pazarlık yaptığınız ve tünelin iki yıl iki ayda tamamlanması sözünü aldığınız bütün kamuoyunun bildiği bir gerçektir.


Bırakın iki yıl iki ayda normal süresi olan 910 günde bile tamamlanmayan projenin yapımı gecikmiş tünel henüz trafiğe açılmamıştır. Temel atma töreninin üzerinden neredeyse 6 senelik bir zaman geçmiş olmasına rağmen tünel henüz tamamlanamamıştır.


Konu ile ilgili 23 Mart 2016 tarihinde sormuş olduğum yazılı soru önergesine de cevap verilmemiştir." diyerek 7 soru sordu.


Bayraktutan'ın soruları


1. Temel atma töreninde yapmış olduğunuz konuşmada belirttiğiniz sözler neden yerine getirilmemiştir?


2. Bu sözlerde belirtildiği gibi tünel 26 ayda neden bitirilmemiştir?


3. İlgili firmaya süre uzatımı verdiniz mi?


4. Beklenen dışında bir afet olmadığı gibi herhangi bir mücbir sebepte bulunmamasına rağmen eğer süre uzatımı vermişseniz hangi yasal gerekçeye ve dayanağa göre verdiniz?


5. Söz konusu tünel inşaatının ihale bedeli ne kadardır? Firmaya yüzde kaç tenzilat ile verilmiştir? İlgili firmaya sonradan yapılan ek ödeme miktarı ne kadardır? Söz konusu proje kaç TL'ye tamamlanacaktır?


6. Firma taahhüt ettiği süre zarfında inşaatı bitirmediğine göre hakkında herhangi bir cezai şart uyguladınız mı?


7. Tünel hangi tarihte trafiğe açılacaktır?




Geri Dön