29 / 03 / 2024

Asfalt Amerika'da 100, Türkiye'de 1.5 yıl dayanıyor!

 Asfalt Amerika'da 100, Türkiye'de 1.5 yıl dayanıyor!

Amerika’da 100, Avrupa’da 75 yıl dayanan beton yollar kullanılıyor. Türkiye’de ise dökülen standart dışı asfalt en fazla 1.5 yıl dayanabiliyor



1- Dökülen 20 milyon ton asfalt 1 yılda köstebek yuvasına dönüştü

2- Bozuk yollar, kazalara neden oldu ve yüzlerce insan can verdi

3- Kalitesiz malzeme ve malzeme hırsızlığı büyük zarara yol açtı

4- Can-mal kaybına rağmen kötü asfalt rant kapısı haline getirildi.


Yılda yaklaşık 20 milyon ton asfaltın kullanıldığı kara yolları köstebek yuvası gibi. Avrupa’da ortalama 3 yılda bir bakım yapılan asfalt yollar Türkiye’de bir yılı çıkaramıyor. Kara trafiğinin her geçen gün geliştiği ülkemizde, kalite standardı sebebiyle yollardaki çalışmalar da bir türlü bitmek bilmiyor. Bozuk yollardaki kazalar yüzünden meydana gelen can ve mal kayıpları yanlış ulaşım politikalarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar yollardaki bozulmanın sebebini, kalitesiz malzeme kullanma ve malzemeden çalmak olarak gösterirken, alternatif olarak ise beton yolları öneriyor. Asfalta göre pahalı olmasına rağmen, bakım maliyetinin azlığı ve uzun ömrü gibi avantajları nedeniyle beton yolların daha karlı olduğu görüşünde birleşiyor. Amerika’da 100, Avrupa’da ise 75 yıldır kullanılan beton yollar, Türkiye’de yaygın değil. Beton yol oranı Avrupa’da yüzde 15, ABD ve Kanada’da yüzde 30. Türkiye’de yük taşımacılığındaki payı yüzde 92 olan kara yolunda ise beton yolların oranı yok denecek kadar az.


Rant kapısı oldu

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, asfaltlama sisteminin Türkiye’de her yıl yenilenen ve milyonlarca liranın harcandığı rant kapısı haline geldiğini savundu. Avrupa’da ortalama 3 yılda yenilenen asfalt yolların Türkiye’de kalitesiz malzeme nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini belirten Kaptan, “Yılda 20 milyon tonun üzerinde asfaltın kullanıldığı ülkemizde yapılan yeni bir asfalt yol en fazla 1,5 yıl kullanılabiliyor. Yaşanan çökmelerden dolayı yollar yamalı bohça gibi” dedi.

Yeniçağ


Geri Dön